Entertainment/Sterren
272415346
Sterren

Haalt ’gecremeerde kroket’ de Dikke Van Dale?

Vlogger Yvonne Coldeweijer (l) en Rachel Hazes (r) in de rechtbank.

Vlogger Yvonne Coldeweijer (l) en Rachel Hazes (r) in de rechtbank.

Het gebruik van hartige snacks als schimpnaam wordt mogelijk populairder nu de ’gecremeerde kroket’-zaak van Rachel Hazes en Yvonne Coldeweijer zoveel aandacht trekt. Dat suggereert hoofdredacteur Ton den Boon van woordenboek Van Dale woensdag in zijn column in dagblad Trouw.

Vlogger Yvonne Coldeweijer (l) en Rachel Hazes (r) in de rechtbank.

Vlogger Yvonne Coldeweijer (l) en Rachel Hazes (r) in de rechtbank.

De rechter oordeelde maandag dat juicekoningin Yvonne Coldeweijer de weduwe van volkszanger André Hazes niet meer mag uitmaken voor ’gecremeerde kroket’. „Dat wil niet zeggen dat de taalvorm ’gecremeerde kroket’ nu meteen van het toneel verdwenen is”, waarschuwt Den Boon. „In veel kranten, tijdschriften en weblogs is er - al dan niet schertsend - over de kwestie geschreven, waardoor deze schimpnaam in korte tijd aardig wat bekendheid heeft gekregen.”

In het Nederlands bestaat volgens de baas van het woordenboek „geen sterke traditie om anderen uit te schelden met aan de snackbar ontleende woorden.” In de serie Bassie & Adriaan schold de grote schurk De Baron zijn handlangers overigens wel vaak uit voor een ’frikandel’ of een ’bal gehakt’. Maar de grote aandacht voor de zaak rond de gecremeerde kroket zal mogelijk het gebruik van niet-zoetige baksels als scheldwoorden doen toenemen, denkt Den Boon. „Mogelijk worden namen van hartige snacks vanaf nu ook populairder als (onderdeel van) schimpnamen”, suggereert hij.

De rechter oordeelde dat de term „gecremeerde kroket” door Coldeweijer niet meer gebruikt mag worden om naar Hazes te verwijzen. Deze bewoording is volgens de rechter „hoe dan ook grievend en beledigend”, net als andere bewoordingen als narcistisch, manipulatief, knettergek en toxic.

Yvonne Coldeweijer heeft de rechtszaak van Rachel Hazes verloren. De ‘juice-koningin’ moet een video waarin ze beweert dat Rachel volgens haar zoon André een persoonlijke brief heeft gelekt, offline halen. Ook mag ze de term gecremeerde kroket niet meer gebruiken. Verslaggever Jordi Versteegden over de opvallende uitspraak.