Nieuws/Entertainment
275558
Entertainment

Aboriginalzanger Yunupingu overleden

De Australische Aboriginalzanger Dr G Yunupingu is op 46-jarige leeftijd overleden. De muzikant overleed dinsdag in het ziekenhuis van Darwin aan de gevolgen van een hartinfarct. Dit heeft zijn platenmaatschappij woensdag bekendgemaakt.

Yunupingu kampte al jaren met gezondheidsproblemen. Hij was een beroemdheid in Australië en toerde eind 2009 door Europa, waarbij hij ook Amsterdam aandeed. Hij zong vooral in zijn eigen Aboriginal-taal, het Yolngu. Hij trad onder meer op voor de Britse koningin Elizabeth en de voormalige Amerikaanse president Barack Obama.

Yunupingo was vanaf zijn geboorte blind en begon op 6-jarige leeftijd gitaar te spelen. Zijn heldere stem werd geroemd als ’engelachtig’. Zijn familie heeft de media gevraagd om uit respect voor de doden geen foto’s meer van hem te publiceren, zoals gebruikelijk is bij Aboriginals.

De Australische premier Malcolm Turnbull omschrijft Yunupingu op Twitter als „een buitengewone Australiër die middels muziek de Yolngu-taal deelde met de rest van de wereld.”