Nieuws/Entertainment
281952
Entertainment

Amsterdammers verzamelen zich voor Zomergast Van der Laan

Vanavond wordt de aflevering van Zomergasten, waarbij de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan te gast is, massaal gekeken door de inwoners van de hoofdstad. Op meerdere plekken zijn er grote schermen waar de Mokummers kunnen kijken naar ’hun eigen’ burgemeester.

Er worden in de hele stad evenementen georganiseerd om op een groot scherm naar Zomergasten te kunnen kijken. Het evenement bij het Scheepvaartmuseum is de grootste, er is plek voor ruim 1.000 mensen, schrijft AT5. Daarnaast wordt het drie uur durende interview ook op grote schermen uitgezonden bij onder anderen De Balie en de Q-Factory.

Vanwege de ziekte van Eberhard is het gesprek eerder opgenomen. Na de bekendmaking dat hij deel zal nemen aan het programma zei Van der Laan zelf: „Ik ben blij met de uitnodiging. Het is een aanleiding om terug te kijken op alles wat er in mijn leven is gepasseerd en op de beelden die me daarbij zijn bijgebleven.”

Van der Laan is de tweede Zomergast van presentatrice Janine Abbring. In de aflevering laat hij onder meer fragmenten zien uit de film Mississippi Burning en beelden van Ajax-speler Abdelhak Nouri, die begin deze maand blijvende hersenschade opliep na hartfalen. Ook komt er een fragment voorbij uit de documentaire De Stakende Stad over de Februaristraking in 1941.

De 62-jarige Van der Laan is sinds 2010 burgemeester van Amsterdam. Kort na het ingaan van zijn tweede termijn bleek dat hij ernstig ziek is. Desondanks blijft hij de stad besturen.

Voor het programma begon was het zondagavond al redelijk druk. In het Ketelhuis kunnen bijna tweehonderd mensen. Bij Q-Factory ,,loopt het al lekker''. Het Scheepvaartmuseum is ook erg in trek. Er is plek voor bijna duizend mensen. Even voor half negen waren er al meer dan vijfhonderd binnen, schat een woordvoerster.

Zomergasten begint om 20:25 uur en is te zien op NPO2.