Nieuws/Entertainment
284949781
Entertainment

Zwakbegaafde ’Making a Murderer’-hoofdpersoon vraagt gratie

Brendan Dassey

Brendan Dassey

Brendan Dassey, de wereldberoemde hoofdpersoon van Netflix-serie Making a Murderer, gaat de gouverneur van Wisconsin vragen om gratie te verlenen. Dat meldt CNN. Hij werd als 17-jarige veroordeeld voor de moord op fotografe Teresa Halbach en zit nu al meer dan tien jaar achter de tralies.

Brendan Dassey

Brendan Dassey

In Making a Murderer wordt het proces van Dassey en zijn oom breed uitgemeten. Het verhaal ging de hele wereld over door de vele wendingen, waardoor het niet duidelijk was of de twee mannen nou schuldig waren of niet. Als 16-jarige biechtte de zwakbegaafde Dassey op dat hij had geholpen bij de verkrachting van en moord op Halbach. Maar zijn advocaten stellen nu dat de man op vrije voeten zou moeten komen, omdat er geen fysiek bewijs was van zijn aanwezigheid bij de moord.

„Brendan Dassey was een 16-jarig, zwakbegaafd kind toen hij werd weggehaald van school en slachtoffer werd van een bijzonder gebrekkig rechtsproces”, staat in de petitie aan de gouverneur te lezen.

Het is de zoveelste wending in het verhaal van Dassey, wiens zaak internationale aandacht kreeg door de Netflix-serie. In 2016 werd zijn originele veroordeling tenietgedaan, en de openbare aanklager van de staat Wisconsin probeerde hem uit de cel te krijgen. Dat werd gestopt door een andere rechtbank, maar in juni 2017 werd toch besloten om Dassey vrij te laten. Slechts enkele maanden later besloot de rechtbank om toch de originele bekentenis als waarheid te beschouwen, waardoor Dassey in de cel bleef.