Nieuws/Entertainment
2879327
Entertainment

Japanners tien dagen vrij door troonswisseling

Japan komt volgend jaar aan het einde van april en het begin van mei tot stilstand. Mede dankzij het aftreden van keizer Akihito (30 april) en het aantreden van keizer Naruhito (1 mei) hebben de meeste Japanners een vakantie van tien dagen.

Het Japanse Lagerhuis heeft dinsdag bepaald dat 1 mei een vrije dag wordt. Vanwege een wet die bepaalt dat werkdagen die tussen twee feestdagen vallen automatisch ook een vakantiedag worden, ontstaat nu een ongebruikelijk lange periode van vrije dagen.

In die periode, die begint met het weekeinde van 27 april, zijn namelijk al een aantal feestdagen. Zo is maandag 29 april ’Showa dag’, de dag waarop Akihito’s vader keizer Hirohito wordt herdacht. Dinsdag 30 april wordt als ’brugdag’ automatisch een vrije dag door het besluit van het parlement om 1 mei vrij te geven. En dat gaat zo nog een paar keer door.

Op 3 mei wordt Grondwetsdag gevierd, hetgeen ook van 2 mei een vakantiedag maakt. Hetzelfde geldt voor 4 mei, omdat 5 mei als Dag van het Groen een officiële feestdag is. Maar omdat die feestdag op een zondag valt, komt 6 mei er nog eens bij als vrije dag. Dat creëert een aaneengesloten blok van tien vrije dagen.

De amusementsindustrie noemt de eerste week van mei de ’Gouden week’ omdat veel Japanners er dan op uittrekken, en meer geld uitgeven dan gewoonlijk.