Nieuws/Entertainment
2879812
Entertainment

Evacuatie bij screening R. Kelly-documentaire

R. Kelly

R. Kelly

Een screeningruimte in New York waar een documentaire over R. Kelly werd vertoond, is dinsdagavond ontruimd wegens een bedreiging. Aanwezigen hadden het op social media over een bommelding, maar volgens Deadline ging het om een incident met een wapen.

R. Kelly

R. Kelly

In de docuserie Surviving R. Kelly vertelt een aantal vrouwen slachtoffer te zijn geweest van fysiek, mentaal en seksueel geweld door R. Kelly, ofwel Robert, zoals hij voluit heet. „Er is een verschil tussen R. Kelly en Robert”, stelt één van hen in de trailer. „De artiest is een leuke, lachende, lieve gast. Maar Robert is de duivel.”

Bij de screening waren diverse vermeende slachtoffers van de zanger aanwezig. MeToo-oprichter Tarana Burke zou na afloop spreken, en twitterde over de ontruiming. „Het ergste is niet de bedreiging, want die leek niet erg geloofwaardig, maar dat de betrokkenen hiermee lastiggevallen worden.” Wat precies de aanleiding was van de evacuatie, is niet duidelijk.

Dochters vastgehouden

Kelly wordt er door drie ouderstellen van beschuldigd dat hij hun dochters vasthoudt in zijn huizen in Atlanta en Chicago. Drie ex-werknemers bevestigen het verhaal. Zij vertellen onder meer dat de zanger bepaalt wat en wanneer de vrouwen eten, wanneer ze mogen douchen en of ze het huis uit mogen. Ook zou hij seks die hij met ze heeft, filmen en zou hij hun mobiele telefoons hebben gegeven waarmee ze alleen hem kunnen bellen. De jonge vrouwen zouden geen contact mogen opnemen met hun ouders.

De 51-jarige muzikant is in het verleden vaker beschuldigd van seksueel wangedrag. In de jaren negentig dook twee keer een sekstape op waarop R. Kelly te zien was met jonge meisjes, maar het lukte de autoriteiten niet vast te stellen dat zij minderjarig waren toen de tapes werden gemaakt. In 2002 werd de muzikant wél aangeklaagd, voor 21 gevallen van het produceren van kinderporno. Een aantal aanklachten werd geschrapt wegens procedurefouten, van de overgebleven aantijgingen werd hij vrijgesproken.