Nieuws/Entertainment
2925151
Entertainment

Hashtagbedenker ’#SorryJohan’ bedreigd

Bowi Jong, de 20-jarige die een brief schreef aan de KNVB omdat hij zich stoort aan ’homo’-gescheld langs de voetbalvelden, doet een stapje terug om bedreigingen aan zijn adres. In de Gaykrant vertelt hij dat die verwensingen en bedreigingen hem te veel worden. Als hij op straat liep, voelde hij zich niet meer op zijn gemak.

„Via Facebook kreeg ik berichten met verwensingen als ’aandachtzoekende kankerhomo’, ’pisnicht’ en ’relnicht’. Ik zou het alleen maar erger maken voor de homo’s in ons land. Dat ik het zou doen om BN’er te worden. Van homo’s kreeg ik reacties dat ik mijn bek moest leren houden en dat ik niet namens de gemeenschap aan het praten was. Ik dacht: als jullie het al niet begrijpen...”, vertelt hij aan de Gaykrant.

„Ik doe een stap terug en ga geen nieuwe dingen meer doen, voornamelijk vanwege die bedreigingen en verwensingen. Veilig over straat kunnen is voor mij ook erg belangrijk. Als ik publiekelijk op de voorgrond blijf doorgaan, word ik zo’n typische activist. Dat is goed, maar misschien niet de juiste manier om het probleem aan te pakken. Ik heb al contact gehad met de KNVB, maar van een afspraak is het nog niet gekomen. Het is even goed zo. Volgend jaar zie ik wel verder.”

Veronica Inside

Jong reageerde ook op voetbalanalist Johan Derksen die op televisie stelde dat homo’s moeten ophouden te doen of het zo moeilijk is om uit de kast te komen. Volgens Jong had Derksen geen idee wat hij aanrichtte met die opmerking. Op Twitter reageerden velen onder de hashtag #SorryJohan met persoonlijke verhalen om duidelijk te maken waar homo’s mee te maken hebben.

Ook laat Bowi weten geen interesse te hebben om aan te sluiten bij Veronica Inside, mocht hij daarvoor gevraagd worden. „Dat ga ik niet doen en ik ga ook niet achter de schermen in gesprek met ze. Dat heeft geen enkele toegevoegde waarde, want het levert toch geen inhoudelijk gesprek op. Alle drie (Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen, red.) hebben de kans gehad om op te staan en zich uit te spreken. Ik zag op Twitter dat Wilfred Genee kinderen heeft. Je wilt toch niet dat zij zien dat hun vader om zulke grappen lacht? We zouden het misschien beter over hun achterban moeten hebben. Deze anti-homostemming is een probleem dat bij dit land hoort. Het zit ’m in opvoeding en onderwijs, zoals de minister zelf ook zegt.”