Nieuws/Entertainment
2932868
Entertainment

Bankier van het Verzet niet naar Oscars

De Nederlandse inzending voor de Academy Awards is niet meer in de race voor een Oscar. Bankier van het Verzet stond niet op de shortlist met de tien kandidaten voor beste niet-Engelstalige film.

De film van Joram Lürsen was in eigen land goed voor vijf Gouden Kalveren, waaronder die voor beste film en de publieksprijs. Barry Atsma en Jacob Derwig spelen in de film Walraven en Gijs van Hall, die in de Tweede Wereldoorlog via een ondergrondse bank het verzet aan miljoenen guldens hielpen.

De Academy maakte dinsdag de voorselectie bekend van de 87 films die waren ingezonden voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Producties die nog wel kans maken om op 22 januari genomineerd te worden voor een Oscar, komen uit Colombia, Denemarken, Japan, Kazachstan, Libanon, Mexico, Zuid-Korea en Polen. De Poolse inzending Cold War werd afgelopen weekend uitgeroepen tot beste Europese film.

Op de shortlist ontbreekt ook de Belgische inzending Girl. De Belgisch-Nederlandse productie van Lukas Dhont leek lang een kanshebber en won zondag op de European Film Awards nog de prijs voor beste Europese debuutfilm. Tijdens het filmfestival in Cannes sleepte de film de Camera d'Or in de wacht, de prijs voor de beste debuutfilm van het jaar.