Nieuws/Entertainment
2956942
Entertainment

Unieke 'koninklijke' Ferrari op veiling

Veilighuis Sotheby's heeft een Ferrari met koninklijke connectie in de aanbieding bij de veiling op 17 en 18 januari van 'collector cars' in Phoenix, in de Amerikaanse staat Arizona. Het gaat om een luxewagen die in 1957 werd geschonken aan prinses Lilian, de tweede echtgenote van de zes jaar eerder tot aftreden gedwongen Belgische koning Leopold III. Dat is de grootvader van de huidige koning Filip.

Prinses Lilian (1916-2002), die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim trouwde met de koning-weduwnaar, was net als haar man een liefhebber van snelle en luxewagens. Van Enzo Ferrari kreeg ze een gepersonaliseerde '250 GT Coupe Speciale' als dank voor hulp bij het vinden van een bandenfabrikant die aan zijn raceteam wilde leveren na het onverwacht afhaken van Pirelli.

Prinses Lilian sprak met succes haar contacten aan bij Englebert, een Belgische fabriek en Ferrari uitte zijn erkentelijkheid in een door Battista 'Pinin' Farina ontworpen sportcoupé, zo meldt maandag Het Nieuwsblad. Lilian hield de auto tien jaar in bezit maar deed hem van de hand na de aanschaf van een Ferrari 330 GTC. De sportcoupé begon daarna aan een zwervend bestaan, vooral in Amerika, om nu op een Amerikaanse veiling te belanden.

Volgens Het Nieuwsblad verwacht Sotheby's dat de unieke Ferrari een kleine 10 miljoen euro opbrengt.