Nieuws/Entertainment
2957957
Entertainment

Amerikaanse politie: ’Die Hard is kerstfilm’

Bruce Willis

Bruce Willis

De politiekorpsen van New York en Los Angeles hebben op kerstavond hun steentje bijgedragen aan de langlopende discussie of de actieklassieker Die Hard een kerstfilm is of niet.

Bruce Willis

Bruce Willis

Op de officiële Twitter-accounts van beide korpsen werd een kerstgroet geplaatst waarin de collega’s in de andere stad werden bedankt voor hun hulp bij de (fictieve) gijzeling van Nakatomi Plaza, exact dertig jaar geleden. De beide boodschappen hadden als hashtag #YesItsAChristmasMovie.

Die Hard, dat dertig jaar geleden uitkwam, vertelt over een agent uit New York (Bruce Willis) die op kerstavond als enige een groep terroristen kan stoppen die een wolkenkrabber in Los Angeles hebben gegijzeld. „Onze partners in New York zijn altijd welkom om in de voetsporen van John McClane te treden en langs te komen in onze stad”, meldt het account van de LAPD. „Wij bedanken onze collega’s in Los Angeles die sinds de aanval van terrorist Hans Gruber op Nakatomi Plaza zijn blijven helpen Kerstmis veilig te houden”, aldus het korps van New York.

Onderzoek

De vraag of Die Hard een kerstfilm is of niet, duurt al jaren voort. Het blad Hollywood Reporter en researchcentrum Morning Report lieten onlangs daadwerkelijk een onderzoek uitvoeren naar deze heikele vraag. Mannen vinden Die Hard vaker een kerstfilm dan vrouwen, blijkt uit dit onderzoek.

Alle makers en kenners hebben de afgelopen jaren een duit in het zakje van de discussie gedaan. Het Britse blad Empire riep Die Hard vorig jaar uit tot de ultieme kerstfilm, terwijl hoofdrolspeler Bruce Willis tijdens zijn roast op Comedy Central stelde dat hij niet vindt dat zijn film het kerstpredikaat verdient. Scenarist Steven E. de Souza is het niet met Willis eens. Eind vorig jaar zei hij Die Hard altijd al als kerstfilm gezien te hebben.