Nieuws/Entertainment
2976720
Entertainment

Druk begin voor nieuwe jaar Margrethe

Koningin Margrethe

Koningin Margrethe

Koningin Margrethe moet in het nieuwe jaar meteen aan het werk. Op Nieuwjaarsdag geeft ze traditiegetrouw in de Ridderzaal van Christian VII’s Palæ een zogenoemde Nytårstaffel: een diner voor de regering, hoge vertegenwoordigers van de staat en het hof. Het is niet alleen een luisterrijk begin van het nieuwe jaar, maar ook van een week vol nieuwjaarsontvangsten.

Koningin Margrethe

Koningin Margrethe

De agenda’s van de andere koningshuizen zijn in de eerste week van het nieuwe jaar leeg of vrijwel leeg – koning Willem-Alexander heeft zijn eerste nieuwjaarsontvangst pas op 15 januari – maar de Denen zijn er altijd als de kippen bij. De koninklijke familie haalt alles uit de kast en de kluis om er een spectaculair evenement van te maken en de Deense televisie is meestal present om de eerste activiteit van de koningin in het nieuwe jaar vast te leggen.

Later in de week zijn er onder meer recepties voor de Hoge Raad, het officierenkorps van de Koninklijke Lijfwacht, het corps diplomatique, vertegenwoordigers van de nationale organisaties en de goede doelen en stichtingen waar de koningin beschermvrouw is. Vrijdag gaat de koningin ook in de gouden koets naar het paleis Christiansborg voor de laatste vier van haar recepties.