Nieuws/Entertainment
3053590
Entertainment

Ook vriend en bodyguard van zanger gearresteerd

’Chris Brown opgepakt in Parijs op verdenking verkrachting’

PARIJS – De Amerikaanse zanger Chris Brown zit vast in Parijs. Hij is gisterochtend opgepakt, omdat een 24-jarige vrouw hem van verkrachting beschuldigt.

Chris Brown (29) zou zich aan de vrouw hebben vergrepen in de nacht van 15 op 16 januari in zijn suite in het chique Mandarin Oriental. In hetzelfde hotel is hij maandag aangehouden, samen met een vriend en een lijfwacht. Ook zij zouden haar misbruikt hebben.

De twee kwamen elkaar tegen in nachtclub Le Crystal, vlak achter de Champs Élysées. Brown nodigde haar uit om mee te gaan naar zijn hotel, samen met nog andere vrouwen. In het hotel was zij ineens met de zanger alleen in een kamer, waar hij haar zou hebben verkracht. Zij deed vlak daarna aangifte bij een politiebureau in hetzelfde stadsdeel.

Het parket opende een ‘heterdaadonderzoek’. Dat houdt in dat rechercheurs extra bevoegdheden hebben om snel te kunnen handelen. Dit onderzoek mag acht dagen duren, en kan eventueel voor acht dagen worden verlengd.

Mishandeling

Het zou zeker niet de eerste keer zijn dat Brown zijn handen niet thuis kan houden. In 2008 kwam voor het eerst naar buiten dat de zanger gewelddadig is: hij sloeg zijn toenmalige vriendin, zangeres Rihanna, toen het ziekenhuis in. Brown stapte zelf naar de politie en bood publiekelijk zijn excuses aan. Het bleek uiteindelijk om flinke mishandeling te gaan: hij beet in haar oor en hield haar zo vast dat ze geen lucht kon krijgen. Brown ontkende dat, maar sloot toch een deal met de aanklager. Hij kreeg een taakstraf van 180 dagen, moest een cursus voor woedebeheersing volgen en kreeg een voorwaardelijke celstraf van vijf jaar.

In 2012 vloog Brown – ondanks zijn cursus – weer uit de bocht: hij raakte betrokken bij een vechtpartij met rapper Drake in een New Yorkse nachtclub. Een half jaar later zou hij zanger Frank Ocean hebben geslagen op een parkeerplaats. Toen bleek ook dat hij gesjoemeld had met de uitvoering van zijn taakstraf: op de momenten dat hij die uitgevoerd zou hebben, zat hij in het buitenland. Toen hij in 2013 doorreed na een aanrijding, kreeg hij van de rechter nog eens 1000 uur taakstraf extra.

Kliniek

Later dat jaar raakte Brown weer betrokken bij een matpartij, deze keer in Washington. De zanger kocht zijn slachtoffer af met 100.000 dollar, maar moest wel voor de rechtbank van Los Angeles komen, omdat hij tijdens zijn proeftijd de fout in was gegaan. De straf bestond uit een gedwongen opname om zijn woedeprobleem onder controle te krijgen. Toen hij uit de kliniek werd gezet omdat hij zich niet aan de regels had gehouden, belandde hij alsnog in de cel. In 2017 legde de rechter hem een contactverbod op. Hij mag gedurende vijf jaar geen contact zoeken met zijn ex-vriendin Karrueche Tran, die hij ook mishandeld zou hebben.