Nieuws/Entertainment
3071297
Entertainment

Componist en drievoudig Oscarwinnaar Michel Legrand overleden

De Franse componist en drievoudig Oscarwinnaar Michel Legrand is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden in Parijs. Dat heeft zijn woordvoerder laten weten. De pianist werd 86 jaar.

De liefde voor muziek was Legrand met de paplepel ingegoten: geboren in Parijs in 1932 als zoon van een orkestleider, studeerde hij later bij Nadia Boulanger aan het conservatorium. Een van zijn bekendste werken is de muziek voor Les Parapluies de Cherbourg (1964) met de jonge Catherine Deneuve. De filmmusical kreeg de Gouden Palm op het Festival van Cannes en werd genomineerd voor vijf Oscars.

Voor de filmsong The Windmills of Your Mind uit de speelfilm The Thomas Crown Affair (1968) met in de hoofdrollen Steve McQueen en Faye Dunaway, en de soundtracks van Summer ’42 (1971) en ’Yentl’ (1984) met Barbra Streisand, won de Fransman een Oscar.

Zijn passie voor jazz bracht hem samen met onder meer Miles Davis, terwijl hij in het klassieke veld onder andere werkte met de Amerikaanse operazangeres Jessye Norman. In zijn carrière van meer dan een halve eeuw jaar werkte Legrand ook samen met sterren als Ray Charles, Frank Sinatra en Edith Piaf.