Nieuws/Entertainment
3071801
Entertainment

Psychologen en hulpverleners vangen kijkers op

Bezoekers in shock na zien ’pedodocu’ Michael Jackson

Michael Jackson

Michael Jackson

Leaving Neverland, de documentaire waarin Michael Jackson wordt beschuldigd van pedofilie, is vrijdag in première gegaan tijdens het Sundance Film Festival. De controversiële HBO-productie leidde tot emotionele reacties bij fans van de King of Pop.

Michael Jackson

Michael Jackson

In de documentaire van regisseur Dan Reed komen onder anderen Jacksons vermeende slachtoffers Wade Robson en James Safechuck aan het woord. Laatstgenoemde was in 1987 te zien in een Pepsi-commercial met het in 2009 overleden popicoon. Beide mannen beweren seksueel misbruikt te zijn door Jackson toen ze 7 en 10 jaar oud waren.

Na de film nam het drietal deel aan een vraag- en antwoordsessie, waarna het volgens Deadline werd ’getrakteerd’ op een staande ovatie van het publiek.

Terwijl de film op het witte doek verscheen, stond er buiten de bioscoop extra politie opgesteld om boze fans van Wacko Jacko in toom te houden. Ook waren er hulpverleners en psychologen aanwezig om de kijkers hulp te bieden. Verschillende Amerikaanse media melden dat een gedeelte van het publiek de zaal huilend verliet.

De Amerikaanse filmjournalist Kevin Fallon (The Daily Beast) liet halverwege de film op Twitter ’gruwelijke’ details los over wat er in de documentaire werd onthuld. „Wat je ook dacht te weten, de inhoud van deze documentaire is nog vele malen walgelijker. En dan te bedenken dat we pas halverwege zijn.”

Filmrecensent van IndieWire, David Erlich, was ook bij de première aanwezig en schrijft: „Het is nu pauze, maar ik moet zeker 400 keer onder de douche stappen om mezelf weer schoon te voelen.”

Volgens Amy Kaufman van The Los Angeles Times leidde Leaving Neverland tot veel emotionele reacties bij het publiek. „Eén bezoeker zegt dat hij als kind seksueel is misbruikt en dat Robson en Safechuck ’veel meer goede dingen voor de wereld doen, dan Michael Jackson ooit heeft gedaan’.”

Eerder liet de familie Jackson al weten geen goed woord over te hebben voor Robson. De broers van Jackson – Jermaine, Jackie, Tito, Marlon en de dochter van de zanger, Paris – zouden volgens Radar Online walgen van het commentaar dat het vermeende slachtoffer geeft in de documentaire. Robson wordt door hen weggezet als een leugenaar, omdat hij tijdens eerdere rechtszaken tegen Michael in 2005 stellig beweerde dat hij nooit was aangeraakt door de popster.

Jacksons erfgenamen doen alles om zijn erfgoed te beschermen en zijn zelfs een GoFundMe-actie gestart om geld in te zamelen voor een eigen documentaire, waarin volgens hen ’de echte waarheid’ wordt verteld.