Nieuws/Entertainment
308426
Entertainment

Komiek en activist Dick Gregory (84) overleden

Dick Gregory is zaterdagavond na een kort ziekbed overleden in Washington. De Amerikaanse komiek en mensenrechtenactivist is 84 jaar oud geworden.

Gregory werd geboren in St. Louis en deed voor het eerst aan stand-upcomedy tijdens zijn diensttijd in de jaren vijftig. Zijn doorbraak kwam in 1961 toen Playboy-baas Hugh Hefner hem zag optreden in een comedyclub in Chicago. Tijdens dat optreden maakte hij een van zijn bekendste grappen: ''De laatste keer dat ik in het Zuiden was, liep ik een restaurant binnen. Een blanke serveerster kwam naar me toe en zei: 'we serveren geen gekleurde mensen hier'. Ik zei: 'dat geeft niet. Ik eet geen gekleurde mensen. Breng mij maar een hele gefrituurde kip'.''

De komiek trad die avond op voor een publiek vol blanke zakenmannen, omdat de hoofdact had afgezegd. ''Dat was de eerste keer dat zij een zwarte komiek zagen die niet gek deed met zijn ogen, niet aan het zingen en dansen was en geen schoonmoedergrappen vertelde'', zei Gregory hier in 2000 over. Dankzij dat optreden werd hij een ster en werd hij geboekt door de bekendste comedyclubs.

Activisme

In dezelfde tijd kwam de burgerrechtenbeweging op gang in Amerika na de rassenrellen. Gregory sloot zich aan bij Martin Luther King Jr. en deed mee aan protesten. Maar ook daarna bleef hij zich inzetten voor mensenrechten, bijvoorbeeld voor vrouwen.

Veel bekende komieken hebben Gregory door de jaren heen 'een van de groten' genoemd en hun inspirator. Zij vormde hij een inspiratie voor onder andere Richard Pryor en Eddie Murphy. Maar ook andere mensen bewonderden hem. Zoals Larry King, Whoopi Goldberg en Jesse Jackson.