Entertainment/Film
312179190
Film

Recensie

’Fisherman’s Friends’: Zingende zeebonken ✭✭✭

— Wat: komedie, romantiek

— Regie: Chris Foggin

— Met: Daniel Mays, Tuppence Middleton, James Purefoy

Galmen in pittoresk Cornwall.

Galmen in pittoresk Cornwall.

In 2010 dook een groep zeemannen uit Cornwall plotseling op in de Britse hitlijsten, nadat zij met hun shanty’s een platencontract in de wacht hadden gesleept. Nog altijd laten deze vissers hun stemmen galmen: tijdens optredens her en der én in hun thuishaven Port Isaac. Komedie Fisherman’s friends romantiseert hun doorbraak.

Galmen in pittoresk Cornwall.

Galmen in pittoresk Cornwall.

Als een stelletje Londense muziekbobo’s tijdens een vrijgezellenfeestje stuiten op de zingende zeebonken, krijgt talentscout Danny (Daniel Mays) van zijn baas de opdracht hen te contracteren. Een misselijke grap, zo blijkt. Toch besluit hij ze te vertegenwoordigen. Niet alleen omdat Danny de vissers zijn woord heeft gegeven, maar ook omdat de gescheiden dochter (Tuppence Middleton) van een van de zangers zijn hart sneller doet kloppen.

Daarnaast ontdekt de stadse talentscout de waarde van de gemeenschapszin en de rijke historie van het vissersdorp, die ook tot uiting komen in de traditionele folkmuziek. Regisseur Chris Foggin lardeert dat verhaal - en de onvermijdelijke hobbels naar roem en liefdesgeluk - met pittoreske plaatjes en zeemansliederen. Wat leidt tot een soms wat sterk aangezette feelgood-film in de lijn van The full monty en Calendar girls. Keelpastilles mee dus om onbeschaamd een traantje weg te kunnen pinken.