Nieuws/Entertainment
314848
Entertainment

Omroep kaart donorprobleem weer aan

BnnVara wil nier kopen

Bart de Graaff

Bart de Graaff

BnnVara zet opnieuw op onconventionele wijze het tekort aan orgaandonoren op de kaart. In de documentaire Donordrama duikt de omroep het illegale circuit in en probeert zelf een nier te kopen. Of dat lukt en of de makers dan daadwerkelijk over gaan tot aankoop, is nog onduidelijk.

Bart de Graaff

Bart de Graaff

„De film laat zien dat de nood soms zo hoog wordt, dat het niet gek is dat er jaarlijks wereldwijd zo’n 10.000 mensen besluiten om illegaal een nier te kopen”, aldus de omroep, die vandaag zijn najaarsprogrammering presenteerde. „In tegenstelling tot andere Europese landen weigert onze overheid de wetgeving rondom orgaandonatie aan te passen. Het gevolg is dat jaarlijks veel mensen sterven door de lange wachtlijsten waarop ze terecht zijn gekomen.”

BnnVara hoopt met Donordrama „politiek en samenleving te laten zien met welk gruwelijk dilemma nierpatiënten worstelen; illegaal een nier kopen in een derdewereldland of sterven, dat is de vraag. Of moeten de regels rondom orgaandonatie worden aangepast?”

De Grote Donorshow

BNN baarde in 2007 wereldwijd opzien met De Grote Donorshow. Het programma draaide om Lisa uit Arnhem, die zou lijden aan een hersentumor. Zij moest kiezen wie van drie kandidaten een nier van haar zou krijgen. Ze werd daarbij per sms geadviseerd door kijkers.

Tijdens de uitzending werd duidelijk dat Lisa niet ziek was. Lisa bleek Leonie te heten en was een actrice. De omroep wilde zo aandacht vragen voor het tekort aan orgaandonoren. De in 2002 overleden oprichter van BNN, Bart de Graaff, was nierpatiënt.

René Steenhorst, medisch journalist van De Telegraaf, reageert: „BnnVara pretendeert maatschappelijk bezig te zijn, een misstand aan te kaarten. Maar dit is pure sensatiezucht. En ook niet origineel: tv-makers hebben al vaker geprobeerd een nier te kopen.”