Entertainment/TV
315411686
TV

Het Klokhuis neemt afscheid van Gijs de Lange

De makers van het NTR-jeugdprogramma Het Klokhuis hebben een laatste saluut gebracht aan hun collega Gijs de Lange, die in mei op 65-jarige leeftijd overleed. In de uitzending van maandag was te zien hoe zijn typetje Ben Kokkelman, de chef van Het Klokhuis Kantoor, plotseling was vertrokken, tot verdriet van de overige personages.

Kokkelman had een brief achtergelaten waarin hij onder meer schreef dat ze het best zonder hem zouden redden, al moesten ze hem vooral niet vergeten. Ook werd een compilatie van archiefbeelden van De Lange als Kokkelman getoond.

De Lange overleed op 25 mei na een kort ziekbed. Hij was decennialang betrokken bij Het Klokhuis. De acteur werd in eerste instantie bekend door zijn optredens als de ’vieze kok’ Alberdink Thijm in het jeugdprogramma. Later kreeg hij een nieuwe rol, die van Kokkelman.

Jurrian van Dongen, schrijver en dramaredacteur van Het Klokhuis, liet in mei weten dat ze De Lange niet op een mooie manier uit de serie konden schrijven. „We wilden dat wel doen, omdat hij voor zoveel kijkers een bekend figuur was, maar dat is dus niet meer gelukt.”