Nieuws/Entertainment
3178641
Entertainment

Ook voorzichtige kritiek op de NPO

Diederik Ebbinge baalt van Kruidvat-producten: ’Lelijk en armoedig’

Diederik Ebbinge

Diederik Ebbinge

Diederik Ebbinge geeft in het NRC een veeg uit de pan aan Kruidvat die producten in de schappen heeft met uitspraken van De Luizenmoeder. Hij vindt het zonde dat er bij zo’n mooie serie ’zoiets lelijks wordt bedacht voor een paar rotcenten’.

Diederik Ebbinge

Diederik Ebbinge

Hij laat de krant weten dat de lijn van commerciële producten die Kruidvat verkoopt, afbreuk doet aan de serie. „Die folder van het kruidvat, daar zakt mijn broek van af. Het is zo lelijk en armoedig.”

Maandagavond werd bekend dat producent Bing TV een deal heeft gesloten met de drogisterijketen, zonder dat de acteurs en schrijvers daar iets vanaf wisten. Ebbinge, die een hoofdrol heeft als directeur Anton, maar ook meeschrijft aan de serie, vindt het vooral jammer dat zij ’aan de ene kant zo zorgvuldig bezig zijn om iets moois te maken en er dan aan de andere kant zoiets lelijks wordt bedacht voor een paar rotcenten’.

Toch legt Ebbinge zich daar nu bij neer. Hij wil zich niet druk maken over geld. „ Daar krijg je een chagrijnig leven van. Als artistiekeling probeer ik gewoon iets moois te maken, en daar krijg ik een prima honorarium voor.”

Volgens hem hoort het ook zo dat acteurs niet meedelen in de opbrengst. Een serie als De Luizenmoeder had sowieso niet verkocht kunnen worden aan een commerciële zender, stelt hij; juist bij de publieke omroep kun je volgens Ebbinge ’ dingen maken die risicovol zijn’. „Des te belangrijker om zorgvuldig om te gaan met zo’n systeem, zeker nu het onder politieke druk staat. Door dit soort kwesties maakt de NPO zich kwetsbaar voor kritiek.”