Nieuws/Entertainment
3217322
Entertainment

Oprah Winfrey gaat Leaving Neverland nabeschouwen

Oprah Winfrey verzorgt maandag na de uitzending van de omstreden documentaire Leaving Neverland op HBO een nabeschouwing. Ze praat na de première van de film op de betaalzender met de twee mannen die in de film uitgebreid vertellen over het vermeende seksueel misbruik door Michael Jackson. Zij stellen dat de inmiddels overleden zanger hen jarenlang heeft misbruikt op zijn landgoed Neverland.

De gesprekken voor After Neverland, zoals de nabeschouwing is genoemd, zijn al opgenomen, meldt Deadline. In het publiek zaten slachtoffers van seksueel misbruik. De documentaire wordt op HBO Amerika uitgezonden in twee delen: zondag het eerste deel, maandag volgt het slot.

In de film vertellen niet alleen de twee mannen, Wade Robson en James Safechuck, hun verhaal. Maar ook hun broers en zussen, moeders en huidige partners komen aan het woord over de gevolgen van het misbruik.

Geschokte reacties

De in 2009 overleden Jackson werd tijdens zijn leven tweemaal daadwerkelijk aangeklaagd door jongens die stelden dat zij misbruikt waren door de zanger. De eerste zaak schikte de artiest door het vermeende slachtoffer 20 miljoen dollar te betalen, de tweede keer werd hij vrijgesproken. Robson en Safechuck traden pas naar buiten met hun verhaal na Jacksons overlijden. Familieleden van Jackson zeggen dat ze liegen.

De documentaire ging eerder dit jaar in première op het festival Sundance en leidde tot geschokte reacties. Ook bij een eerste vertoning in Nederland voor een handvol journalisten, afgelopen maandag, waren de reacties even lovend als geschokt. De twee mannen geven nauwgezet details van wat de zanger met hen gedaan zou hebben in zijn slaapkamer en bioscoop op zijn landgoed Neverland.

In Nederland wordt de documentaire op 8 maart uitgezonden door de VPRO. De rol van Oprah Winfrey is in Nederland toebedeeld aan Janine Abbring. De VPRO kan nog niet zeggen wie in de Nederlandse nabeschouwing aan het woord komen.