Nieuws/Entertainment
3217602
Entertainment

Oekraïne trekt zich terug na Songfestival-drama

Oekraïne doet dit jaar niet mee aan het Eurovisie Songfestival. Het land heeft zich woensdag teruggetrokken na een dramatisch verlopen nationale finale.

De finale, georganiseerd door een commerciële omroep, werd gewonnen door zangeres Maruv met het nummer 'The Siren Song', dat vooral opviel door een verpletterende, bijna hoerige act. Hiermee zou het Oost-Europese land weer een gooi kunnen doen naar Eurovisiegoud, bleek al snel. Toen Maruv de nationale finale had gewonnen, steeg Oekraïne direct naar een prachtige derde positie bij de lijstjes van de bookmakers.

Maar de publieke omroep is echter degene die een kandidaat afvaardigt naar het Eurovisie Songfestival en kondigde direct na de nationale af dat de winnaar van de nationale finale niet automatisch de artiest zou zijn die ze het meest geschikt vond voor het internationale liedjesfestijn. Om daarna met een absurd eisenpakket te komen voor Maruv, waarin ondermeer werd gesteld dat ze al haar Russische optredens moest afzeggen en de volledige reis naar Tel Aviv voor haarzelf en haar gevolg zelf moest financieren. De zangeres weigerde het contract te tekenen.

Maar de nummer twee, de groep Freedom Jazz, had ook al opgetreden in Rusland en zag kennelijk de bui al hangen. Vanmiddag liet ook de artiest die derde werd tijdens de nationale finale weten geen zin te hebben om naar Israël af te reizen.