Nieuws/Entertainment
3246318
Entertainment

Leiden krijgt monument van Ramses Shaffy

Leiden krijgt een monument ter ere van zanger Ramses Shaffy. De chansonnier woonde tussen 1940 en 1952 bij een Leids pleeggezin, nadat hij door zijn ouders naar Nederland was gestuurd. Het beeld moet achter het Centraal Station van Leiden komen te staan, in het Terweepark. Hier woonde het echtpaar dat voor hem zorgde.

Het beeld wordt ontworpen door de Leidse kunstenares Janine Melai. Het eerbetoon is een initiatief van buurtbewoners, vertelt woordvoerder Peter van der Geer aan Omroep West en het Leidsch Dagblad. Een deel van de kosten wordt de komende maanden via crowdfunding verzameld. Er moet nog 29.000 euro worden gevonden, maar de buurtbewoners denken dat dit geen enkel probleem is.

Het beeld wordt zo’n 5 meter hoog en stelt twee armen voor die naar de hemel reiken. Het sculptuur bevat onder meer de tekst van een van de grootste hits van Shaffy, Hoog Sammy kijk omhoog. Tussen de twee pilaren komt een aantal stenen te liggen met daarop de tekst: ’Hier lag de schoonheid en de basis van mijn leven’. Deze uitspraak deed Shaffy over Leiden en zijn jeugd.

De buurtbewoners willen ook een gids uitbrengen met daarin plekken in Leiden die voor Shaffy belangrijk waren.

Ramses Shaffy (1933-2009) wordt beschouwd als een van de grootste kleinkunstenaars die Nederland in de twintigste eeuw heeft gekend. Op zijn 19e verliet hij Leiden en vertrok hij naar Amsterdam, waar hij carrière maakte als acteur en zanger. Shaffy overleed op 1 december 2009.