Entertainment/Film
333319175
Film

‘Color out of space’ vanaf maandag in bioscoop!

Nicolas Cage gaat ouderwets los in sf-horror

— Wat: sciencefiction, horror

— Regie: Richard Stanley

— Met: Nicolas Cage, Joely Richardson, Madeleine Arthur

Boer Nathan (Nicolas Cage) met zijn dochter (Madeleine Arthur).

Boer Nathan (Nicolas Cage) met zijn dochter (Madeleine Arthur).

Stel dat we op onze eigen planeet geconfronteerd worden met buitenaards leven. Zouden we dat wel kunnen bevatten? Onderkennen? Of zelfs maar duidelijk waarnemen? Een Netflix-film als Annihilation speelde vorig jaar met die gedachte. Richard Stanley’s Color out of space, vanaf 1 juni in de bioscoop, doet dat nu ook.

Boer Nathan (Nicolas Cage) met zijn dochter (Madeleine Arthur).

Boer Nathan (Nicolas Cage) met zijn dochter (Madeleine Arthur).

Anders dan het korte verhaal van H.P. Lovecraft uit 1927 dat aan zijn bewerking ten grondslag ligt, confronteert Stanley ons niet alleen met de gevolgen van een meteoriet-inslag. We zijn ook getuige van de paarsachtige flits die ermee gepaard gaat. Waarna het leven van alpaca-boer Nathan Gardner (Nicolas Cage), zijn van kanker herstellende vrouw Theresa (Joely Richardson) en hun drie kinderen langzaam lijkt om te krullen aan de randen.

De tijd kromt zich in en rond hun afgelegen boerderij, de natuur vervormt, de bliksem slaat keer op keer in op zelfde plek en telefoons laten louter nog statische ruis horen. En dat is nog maar het begin. Want door de buitenaardse invloed van het brokstuk uit de hemel verandert hun hele bestaan langzaam maar zeker in een monsterlijke nachtmerrie

Richard Stanley (Hardware, Dust Devil) maakt van Color out of space een angstaanjagende, esoterische horrorfilm zonder licht aan het einde van de tunnel. Nicolas Cage biedt hij daarmee een podium om los te gaan zoals alleen deze acteur dat kan. Aan zijn maniakale gedrag zit zeker ook een komische kant. Al blijft de vervreemdende beklemming overheersen.

✭✭✭✩ (3,5 uit 5)