Nieuws/Entertainment
3344998
Entertainment

Freek de Jonge staat open voor etentje met Baudet

Freek de Jonge

Freek de Jonge

Freek de Jonge staat open voor een etentje met Thierry Baudet. Dat zegt de cabaretier in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. De Jonge wil graag van Baudet horen wat hij bedoelt met zijn uitspraken over dat ’we ondermijnd worden door onze universiteiten, onze journalisten en door de mensen die onze kunstsubsidies ontvangen’.

Freek de Jonge

Freek de Jonge

„Ik wil van hem weten wat hij daarmee bedoelt”, zegt De Jonge. „En als hij straks in de regering komt, wat heeft dat dan voor gevolgen voor onze universiteiten, onze journalisten en de mensen die onze kunstsubsidies ontvangen? Dat wil ik graag weten.”

Mochten De Jonge en Baudet met elkaar gaan eten, dan zou dat niet voor het eerst zijn. In 2013 deden ze dat ook al eens, toen Baudet kritiek had op De Jonge. „Ik heb ooit met Thierry Baudet prettig zitten eten. En dan ben je het volstrekt niet met elkaar eens, maar dat geeft niet.”

De Jonge verstoorde afgelopen week vrijdag de opening van het boekenbal. Hij wilde toen een statement maken over de overwinningsspeech van Baudet, waarin het dus ging over de ondermijning van door journalisten, wetenschappers, kunstenaars en architecten. „Natuurlijk mag hij dat zeggen”, zegt De Jonge. „Maar dan moet ’ie vervolgens zeggen wat het betekent. Wat die ondermijning dan inhoudt. Op het moment dat je verantwoordelijkheid krijgt, moet je ook staan voor de consequenties van wat je zegt.”

De Jonge had ook nog een nieuwtje. Op 1 januari 2020 is hij anderhalf uur op televisie te zien met een nieuwjaarsconference.