Nieuws/Entertainment
3365338
Entertainment

Hoteleigenaar Sultan van Brunei voert wet in die homoseksualiteit bestraft

George Clooney boycot hotels om stenigen homo’s

George Clooney wil de moord op onschuldige burgers niet bekostigen

George Clooney wil de moord op onschuldige burgers niet bekostigen

George Clooney zet geen stap meer in het beroemde Beverly Hills hotel in Los Angeles en acht andere hotels wereldwijd die eigendom zijn van de Sultan van Brunei. Hij roept anderen op hem te volgen in zijn boycot. Het Aziatische land voert op 3 april nieuwe wetgeving in, waarin homoseksualiteit wordt bestraft met steniging.

George Clooney wil de moord op onschuldige burgers niet bekostigen

George Clooney wil de moord op onschuldige burgers niet bekostigen

De acteur schrijft in een gastcolumn in Deadline dat hij in het verleden wel heeft verbleven in de chique hotels, die in de VS, Engeland, Italië en Frankrijk gevestigd zijn. „Als ik eerlijk ben: zelfs recentelijk nog. Ik heb mijn huiswerk niet gedaan, ik wist niet wie de eigenaar was.”

Inmiddels heeft hij zijn huiswerk wel gedaan en weet hij precies om welke negen hotels het gaat. In Londen zijn het The Dorchester en 45 Park Lane, ook het Coworth Park net buiten Londen is van de Sultan. In Parijs zijn het de hotels Le Meurice en Plaza Athenee. In Los Angeles is hotel Bel-Air van de Sultan. Hotel Eden in Rome en hotel Principe di Savoia in Milaan zijn ook in handen van de sultan.

George Clooney benadrukt dat zijn actie niet is gericht tegen de mensen die in de hotels werken. „Het zijn mooie hotels. De mensen die er werken zijn aardig en behulpzaam en hebben niets met de eigenaar te maken. Maar laat ik duidelijk zijn: elke keer als we in deze zaken overnachten, er een vergadering houden of eten, verdwijnt ons geld in de zakken van mannen die ervoor kiezen hun homoseksuele burgers te stenigen of zweepslagen te geven tot de dood erop volgt.”

De acteur denkt overigens niet dat een boycot op korte termijn iets aan de zaak verandert. „Brunei is een koninkrijk en dit zal maar weinig effect hebben in het veranderen van hun wetten. Maar willen we de moord op onschuldige burgers wel bekostigen? Ik heb geleerd dat het bij moordlustige regimes geen zin heeft ze te schande te maken. Maar dat kun je wel doen met banken, financierders en instituten die zaken met hen doen en ondertussen doen alsof hun neus bloedt.”