Nieuws/Entertainment
3378686
Entertainment

Songfestival uit zorgen over veiligheid in Israël

De EBU, die het Eurovisiesongfestival organiseert, heeft een brandbrief gestuurd aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over de veiligheid tijdens het liedjesfestijn.

Netanyahu verzekerde de organisatie in het voortraject persoonlijk dat zijn land de kosten voor de veiligheidsmaatregelen voor haar rekening zou nemen. Maar dit weekend werden er geen bominspecties door honden uitgevoerd voor materiaal dat in Tel Aviv arriveerde voor het festival, dat half mei in de Israëlische stad moet plaatsvinden. De politie zou geen betalingen meer ontvangen voor deze werkzaamheden op de locatie waar het festival wordt gehouden.

Daarom heeft EBU volgens The Jerusalem Post en The Times of Israël een boze brief naar de premier gestuurd. De situatie in Israël is sowieso gespannen sinds het geweld tussen het Israëlische leger en Palestijnen in de Gazastrook weer oplaaide.

„We hebben gehoord dat de politie instructies heeft gekregen om geen inspecties met bomhonden meer uit te voeren”, schrijft EBU. „Het lijkt ons niet nodig uit te leggen dat dit bij een groot evenement als het Eurovisiesongfestival wel moet gebeuren. Elke vertraging als gevolg van dit hiaat in de veiligheidsinspecties zal impact hebben op de voorbereidingen en dus op het budget en de kwaliteit van de shows.”

De organisatie stelt in de brief alle deelnemende landen van de situatie op de hoogte te stellen. „De veiligheid van het evenement is sowieso al een delicaat onderwerp, gezien de huidige situatie”, beklemtoont EBU. De organisatie gaat ervan uit dat Netanyahu zijn toezeggingen nakomt en de controles met de bomhonden bij het Tel Aviv Convention Center hervat.

Vier ministeries en omroep KAN hebben volgens de Israëlische media afgesproken samen de kosten van de beveiliging op te brengen. Maar drie van de vier ministeries zouden het geld nog niet hebben overgemaakt.