Nieuws/Entertainment
340981352
Entertainment

NPO bedankt Amsterdam voor interesse

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft begrip voor het besluit van de gemeente Amsterdam om af te zien van het voornemen volgend jaar gaststad te zijn van het Eurovisie Songfestival. Dit zegt een woordvoerder van de NPO.

„We hebben alle begrip voor de afwegingen die in de stad zijn gemaakt”, reageert de NPO. „Een geschikte locatie is namelijk een van de belangrijkste voorwaarden voor het organiseren van het Eurovisiesongfestival. We willen Amsterdam bedanken voor de interesse en de energie die ze hebben getoond in de afgelopen periode en gaan ervan uit dat het Eurovisiesongfestival ook in Amsterdam mee zal worden gevierd.”

Amsterdam is de vierde stad die afziet van de organisatie van het Eurovisiesongfestival van 2020. Eerder maakten Leeuwarden, Den Haag en Breda al bekend niet langer kandidaat te zijn om het liedjesfestijn te huisvesten.

Leeuwarden moest als eerste verstek laten gaan. Half juni liet de gemeente weten niet te kunnen voldoen aan de voorwaarden die zijn opgesteld door de European Broadcasting Union (EBU). De hoogte van het plafond van het WTC Expo in de Friese stad bleek een probleem. Volgens de stad was het niet realistisch om de evenementenhal op korte termijn te verhogen. Een woordvoerder zei destijds dat de hoogte van de zaal „eigenlijk de enige vereiste was waaraan we niet kunnen voldoen.”

Enkele dagen later liet ook Den Haag weten niet te kunnen voldoen aan de gestelde eisen. In 1980 organiseerde de stad het festival in het Nederlands Congresgebouw, maar het songfestival is nu veel groter en past niet meer in het huidige World Forum. De stad overwoog ook het ADO Den Haag-stadion en het Malieveld als locatie, maar ook dat bleek qua tijd en kosten niet haalbaar.

Breda was de derde stad die bekendmaakte niet langer mee te dingen, vanwege de „grote financiële risico’s die bij de organisatie van het evenement horen.” Breda beschikt over een geschikte locatie, de evenementenhal Breepark, maar stapte toch uit de race. „Uit een nadere toelichting op de spelregels van dit bijzondere evenement lijkt het erop dat de totale garantie voor het aanzienlijke bedrag eenzijdig door de gemeente afgegeven moet worden. Dit is niet realistisch. Zeker omdat het event niet alleen promotie voor Breda, maar voor heel Nederland oplevert”, liet de wethouder evenementen van Breda maandag weten.

Momenteel zijn er nog vijf steden die het festival willen organiseren: Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Arnhem en Maastricht/Limburg.

Woensdag 10 juli is de deadline voor het inleveren van de bidbooks. De NPO, die het festival organiseert met AVROTROS en NOS en de European Broadcasting Union (EBU), laat weten uit te kijken naar de plannen van de overige steden en regio’s om het evenement naar zich toe te halen. Op dit moment zijn dat Arnhem, Den Bosch, Maastricht/Limburg, Rotterdam en Utrecht. De definitieve keuze voor de gaststad wordt in augustus bekendgemaakt.