Nieuws/Entertainment
3524798
Entertainment

NPO fluit omroep terug

BNNVARA: uitzondering salarisregel Van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk

HILVERSUM - Mediadirecteur Gert-Jan Hox van BNNVARA wil dat er uitzonderingen komen op de salarisregel binnen de publieke omroep. Hij vreest anders Matthijs van Nieuwkerk kwijt te raken aan een commerciële omroep. Hox zegt dat in een interview in het AD.

Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk

De presentator van De Wereld Draait Door verdiende vorig jaar 363.000 euro. Een salaris wat Van Nieuwkerk dubbel en dwars waard is, stelt Hox. „Als je ziet wat Matthijs betekent voor de schatkist, wat hij binnenhaalt aan reclamegeld (via de STER). Hij heeft zijn eigen salaris al na twee weken DWDD terugverdiend. Zijn beloning is dus verre van marktconform.”

Binnen de publieke omroep mag straks geen enkele presentator meer verdienen dan de zogeheten Balkenendenorm (194.000 euro). „Ik zou willen dat een aantal uitzonderingen gehandhaafd wordt”, zegt Hox omdat de presentatoren bij commerciële omroepen een stuk meer kunnen verdienen. „De kans bestaat dat we Matthijs kwijtraken. Dat is een grote zorg.”

Het stoort Hox dat het salaris telkens weer ter sprake komt, terwijl Van Nieuwkerk „een harde werker en een fenomenale presentator” is. „Ik kan me dus echt opwinden over die eeuwige discussie.” Ook Van Nieuwkerk ergert zich daaraan, stelt de mediadirecteur. „Hij kiest voor de koers om daar telkens niet op te reageren en dat siert hem, maar hij voelt het wel. Het zit hem dwars.”

Van Nieuwkerks salaris bestaat momenteel uit de Balkenendenorm, aangevuld met een bedrag dat de contributieleden van de omroep betalen. Dat was een uitzonderingsregel voor „uitzonderlijke talenten” die publieke omroepen mochten hanteren. De regel is inmiddels ook afgeschaft, maar geldt voor de DWDD-presentator nog tot na de zomer van 2020 als zijn contract afloopt.

NPO: geen uitzondering

De NPO wil niets liever dan Matthijs van Nieuwkerk behouden voor de publieke omroep. Maar de NPO kan geen uitzondering maken om hem een hoger salaris te bieden dan de norm, tenzij de politiek die ruimte wél ziet. Dit zegt de NPO in een reactie.

,,De NPO is het met BNNVARA eens dat Matthijs van Nieuwkerk van zeer grote waarde is voor de gehele publieke omroep. Wij doen dan ook ons uiterste best om uitzonderlijke toppresentatoren zoals Matthijs te behouden", zegt een woordvoerder van de NPO.

Binnen de publieke omroep mag straks geen enkele presentator meer verdienen dan de zogeheten balkenendenorm (194.000 euro). ,,Uitgangspunt is uiteraard dat er zorgvuldig met publiek geld wordt omgegaan. Toch zagen én zien wij gezien de maatschappelijke en politieke discussie geen ruimte om de uitzonderingsregel waarbij sommige presentatoren boven de norm mochten verdienen, in stand te houden", vervolgt de woordvoerder van de NPO. ,,Daarom hebben we als NPO in 2017 een versobering van het beloningsbeleid ingezet. Als de politiek die ruimte wel ziet, gaan we hierover natuurlijk graag dat gesprek aan."

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop