Entertainment/Royals
356080632
Royals

’Operation London Bridge’ onthult details

Geheime plan rond overlijden Queen Elizabeth gelekt: dit gaat er gebeuren

Geheime plannen voor het overlijden van koningin Elizabeth liggen nu op straat, onthullen Britse media als Daily Mail en The Sun. Hierin staan details over wie er als eerste op de hoogte worden gebracht, welke veiligheidsmaatregelen er worden genomen en hoe de begrafenis eruit moet komen te zien.

Het is website Politico die de plannen onder de naam Operation London Bridge in handen kreeg. Zo blijkt daaruit dat de premier door de hoogste hofbediende van Buckingham Palace geïnformeerd zal worden. Vlaggen op regeringsgebouwen zullen binnen tien minuten op halfstok gaan. Mocht er een parlementszitting zijn, dan wordt die direct geschorst. Er zal een minuut nationale stilte worden gehouden. Om zes uur ’s middags zal de premier op audiëntie gaan bij de nieuwe koning Charles. Zijn opvolging heeft ook een codenaam: Operation Spring Tide.

Die avond zal prins Charles het land toespreken, waarna hij op een rouwtournee door Engeland zal gaan, waarbij hij Schotland, Wales en Noord-Ierland bezoekt. De kist met daarin het lichaam van koningin Elizabeth zal voor haar begrafenis nog te bezien zijn voor het publiek.

Corona

De koningin verkeert met haar 95 jaar in goede gezondheid, maar het lijkt erop dat Operation London Bridge onlangs een update heeft gekregen in verband met de coronapandemie. Er staan dan ook maatregelen in om coronabesmettingen te voorkomen. Ook zullen er rond D-Day, zoals de dag van het overlijden van de Queen binnen de regering genoemd wordt, verhoogde veiligheidsmaatregelen worden genomen.

Het plan omvat de tien dagen na het overlijden van de Queen. Er staan zelfs regels in met betrekking tot de social-media-accounts van de Royal Family. De website van de koninklijke familie zal een zwarte pagina laten zien om, net als bij het overlijden van prins Philip in april dit jaar, het overlijden te bevestigen.