Nieuws/Entertainment
3623032
Entertainment

Marwan Kenzari sterk in vlotte hervertelling

RECENSIE: ’Aladdin’✭✭✭✩ (3½)

— Wat: film, avontuur, familiefilm, komedie

— Regie: Guy Ritchie

— Met: Mena Massoud, Will Smith, Marwan Kenzari

Marwan Kenzari maakt indruk als grootvizier Jafar in ’Aladdin’.

Marwan Kenzari maakt indruk als grootvizier Jafar in ’Aladdin’.

In Disney’s live-action versie van ’Aladdin’ - vanaf vandaag in bioscoop - speelt de Nederlandse acteur Marwan Kenzari een sterke rol als de valserik Jafar. En geeft daarmee zijn internationale carrière de sporen.

Marwan Kenzari maakt indruk als grootvizier Jafar in ’Aladdin’.

Marwan Kenzari maakt indruk als grootvizier Jafar in ’Aladdin’.

Disney’s animatieklassiekers worden in rap tempo omgetoverd tot avonturen van vlees en bloed. Dat doet het Huis van de Muis om geld te verdienen, maar ook om een nieuw, vooral jonger publiek aan zich te binden. Na onder meer Beauty and the Beast en Dumbo heeft nu ook sprookje Aladdin een live-actionversie gekregen.

Als Aladdin het paleis van de sultan binnenglipt om zijn geliefde prinses Jasmine te ontmoeten, valt hij in handen van Jafar. Deze gemene grootvizier neemt het straatschoffie mee naar een betoverde grot, waar hij een magische lamp moet zien te vinden. Want in die lamp huist een geest die wensen van diens meester in vervulling brengt.

Regisseur Guy Ritchie (Snatch, Sherlock Holmes) hervertelt Aladdin op vlotte wijze, waarbij hij spectaculaire achtervolgingen, vrolijke liedjes en emotionele diepgang prettig doseert. Belangrijkste vraag: is Will Smith een waardig opvolger van Robin Williams, de in 2014 overleden acteur die in de vorige Aladdin op weergaloze wijze zijn stem leende aan de geest?

Het is even wennen om ‘Big Will’ als een computergeanimeerde wervelwind over het doek te zien razen. Smith - die de geest trekjes meegeeft van zijn personages uit The fresh prince, Bad boys en Men in black – is soms grappig en vol bravoure, dan weer ongemakkelijk en een tikkie geforceerd.

Meer indruk maakt onze eigen Marwan Kenzari (Wolf, Hartenstraat) als grootvizier Jafar. Met vuur in de ogen, onheil in de stem en lange, puntige tovenaarsnagels zet de Nederlandse acteur een fijne valserik neer. Na kleine optredens in The mummy en Murder on the Orient Express zal deze broeierige rol zijn internationale carrière pas goed lanceren.

Intussen gaat Disney gestaag verder met het reviseren van zijn klassiekers: nieuwe versies van The lion king, Lady and the Tramp en Pinocchio zijn in aantocht.