Entertainment/Film
3628521
Film

Verboden vrouwenliefde in Kenia

’Rafiki’: ✭✭✭✩

— Wat: film, drama

— Regie: Wanuri Kahiu

— Met: Samantha Mugatsia, Sheila Munyiva

Scène uit ’Rafiki’.

Scène uit ’Rafiki’.

Kena en Ziki lijken tegenpolen. De een zoeft met haar skateboard door een van de arme buitenwijken van Nairobi en voetbalt met haar vrienden, de ander is een meisjes-meisje met een voorkeur voor neonkleurige nagellak.

Scène uit ’Rafiki’.

Scène uit ’Rafiki’.

Hun sociale achtergrond verschilt sterk en ook zijn hun vaders politieke opponenten in de lokale verkiezingen. En zo werpt het Keniaanse Rafiki nog veel meer drempels op voor een opbloeiende liefde die zich niet laat ontkennen.

Homoseksualiteit is in Kenia strafbaar met maximaal 14 jaar gevangenisstraf en wordt in het overwegend christelijke land nauwelijks geaccepteerd. Rafiki kreeg dan ook aanvankelijk een vertoningsverbod, omdat de film een verwerpelijke levensstijl zou propageren. Al volgde later toch een sterk gelimiteerde release. Die vijandige context onderstreept hoe revolutionair de tweede film van cineaste Wanuri Kahiu is, zeker voor Keniaanse begrippen.

Maatschappelijke druk

Kahiu baseerde zich op een kort verhaal van de Oegandese schrijfster Monica Arac de Nyeko en geeft een kleurrijk en wervelend beeld van het dagelijks leven in het hedendaagse Kenia. Ook maakt zij de maatschappelijke druk duidelijk die er heerst. Zeker op jonge meiden, die toch vooral moeten opgroeien tot keurige echtgenotes.

Hoofdrolspeelsters Samantha Mugatsia en Sheila Munyiva zijn intussen de sterkste troeven van de regisseur. Terwijl Rafiki door een opeenstapeling van thema’s wat overvol aandoet, weten zij ervoor te zorgen dat we Kena en Ziki in ons hart sluiten. Je gunt hen liefde. En lijdt mee met de bittere consequenties van onvrijheid en onverdraagzaamheid.

M.W.