Entertainment/Film
3629906
Film

Gestileerde groeispurt

’Take me somewhere nice’ ✭✭✭

— Wat: film, drama

— Regie: Ena Sendijarevic

— Met: Sara Luna Zoric, Lazar Dragojevic, Ernad Prnjavorac

Plotseling steekt de buurman zijn hoofd door de heg. ,,Gaan jullie op vakantie?’’ vraagt hij nieuwsgierig, reagerend op de uitspraakoefeningen van de in bikini gestoken Alma en haar moeder. Een typisch staaltje Hollandse nieuwsgierigheid.

In het speelfilmdebuut van Ena Sendijarevic reist Alma (Sara Luna Zoric) af naar Bosnië om haar vader te bezoeken. Jaren eerder liet hij zijn jonge gezin waarmee hij naar Nederland vluchtte in de steek en keerde terug. Nu is hij ernstig ziek. Op de bonnefooi vliegt zijn dochter zijn kant op, neef Emir (Ernad Prnjavorac) haalt haar op en biedt onderdak. Daarmee is ook alles gezegd, want een lift naar het honderden kilometers verderop gelegen ziekenhuis zit er niet in.

Zonnig

Veelbelovend regietalent Ena Sendijarevic maakte eerder al met succes korte films, waarvan Import (2016) zelfs werd geselecteerd voor het filmfestival van Cannes. Er wordt prima geacteerd in haar debuut en haar film schetst een opvallend zonnig beeld van de Balkan. Al blijft dat, ook zonder clichématige troosteloosheid, een harde wereld die sterk verschilt van Nederland. De manier waarop mannen als haar neef en diens knappe vriend Denis (Lazar Dragojevic) haar benaderen, verschilt eveneens.

Als Alma uiteindelijk toch op weg gaat naar haar vader, ontpopt Take me somewhere nice zich naast een roadmovie tot een persoonlijke ontdekkingstocht, ook op het gebied van liefde en seks. Waar staat Alma? Waar hoort zij? Wat wil ze? Deze film toont op een gefragmenteerde manier hoe het tienermeisje groeit met elke ervaring. Waarbij de sterke stilering – met een vrijwel statische camera, uitgekiende composities en strakke kaders – het verhaal soms wat in de weg zit.