Entertainment/Film
3658849
Film

Pedante klaagzang

’The wild pear tree’ ✭✭✩

— Wat: film, drama

— Regie: Nuri Bilge Ceylan

— Met: Aydin Doğu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yildirimlar

Afbeelding uit ’The wild pear tree’.

Afbeelding uit ’The wild pear tree’.

Nuri Bilge Ceylan heeft zijn Turkije er wel eens schoner uit laten zien dan in The wild pear tree. Het Turkse achterland dat vaak een prominente rol speelt in zijn films, wordt vanaf het openingsshot ontsierd door opgestapeld vuilnis. Blauw plastic puisten tussen glooiende akkers.

Afbeelding uit ’The wild pear tree’.

Afbeelding uit ’The wild pear tree’.

Twintiger Sinan is net klaar met zijn lerarenopleidingen en keert terug naar zijn ouders in Çan. Wat hij aantreft in dat ‘klotedorp’ stemt boos; zijn moeder en zusje hangen voor de tv en zijn vader, ook leraar, vergokt elke rotcent.

Als hoofdpersoon wordt Sinan almaar onsympathieker. Hij voelt zich verheven en gaat met iedereen in discussie. Hij waant zich een literair genie, met wat beters te doen dan voor de klas staan of, andere logische optie, zijn dienstplicht vervullen.

Het is verleidelijk een parallel te zien met Nuri Bilge Ceylan, de cineast die geen film kan maken zonder er een prijs voor te winnen en zó bekend is dat hij in Turkije met enkel zijn initialen wordt aangeduid, NBC. Deze film bevat wederom wonderschone natuurbeelden en er worden wezenlijke zaken aangestipt als censuur. Want in tegenstelling tot Sinan, is NBC wél in de positie om te maken wat hij wil. Getuige deze arrogante, ruim drie uur durende klaagzang.