Entertainment/Royals
366645256
Royals

Raakt prins Andrew ook titel hertog van York kwijt?

Prins Andrew

Prins Andrew

Prins Andrew kan de titel van hertog van York verliezen als een wetsvoorstel wordt doorgevoerd, schrijft de BBC. Het wetsvoorstel komt van Rachael Maskell, Labour-parlementslid voor York Central. Zij stelt dat een wetswijziging nodig is om de prins van zijn titel te ontdoen.

Prins Andrew

Prins Andrew

Prins Andrew leverde in januari al zijn militaire titels en koninklijke patronages in, maar hij draagt nog steeds de titel van hertog van York. Het wetsvoorstel geeft gehoor aan de roep van de Britse stad York om de band met de prins ’te verbreken’, stelt Maskell.

Het parlementslid stelt dat de inwoners van York willen dat de titel ’wordt ontnomen van Andrew, de tweede zoon van de koningin, na de onthullingen’. „Ik heb de stad gehoord en heb manieren gezocht om iemand van zo’n titel te kunnen ontdoen. Maar zonder nieuwe wetgeving is dit niet mogelijk.”

Misbruik

De roep om Andrew van deze titel te ontdoen volgt na de aangifte van de Amerikaanse Virginia Giuffre, die beweert dat de prins haar meerdere keren misbruikt heeft toen zij jonger was dan achttien jaar.

Andrew ontkende in alle toonaarden, maar kwam toch een schikking van miljoenen euro’s overeen om een rechtsgang te voorkomen.

Vernedering

Het verlies van de titel hertog van York zou de ultieme vernedering voor de Britse prins zijn, die naar verluidt zijn militaire titels en koninklijke patronages juist terug wil hebben.

Of dat gaat gebeuren is zeer de vraag. Koningin Elizabeth heeft er het laatste woord over, maar prins Charles zou al hebben laten weten daar weinig voor te voelen.