Nieuws/Entertainment
378862
Entertainment

Collega-columnist reageert op omstreden uitspraken

Collega schaamt zich voor Halina

De column van Halina Reijn zorgde maandag voor een storm aan boze en verontwaardigde reacties. Zowel bekende als minder bekende Nederlands vonden het onbegrijpelijk dat de actrice het liefst onherkenbaar op reis wil, zonder aangestaard te worden door haar medereizigers. Inmiddels gaat de kritiek op Halina's column nu zó ver, dat zelfs collega-columnist Özcan Akyol met verbijstering heeft gereageerd op de uitspraken van de 40-jarige actrice.

"Met plaatsvervangende schaamte las ik gisteren in deze krant de column van Halina Reijn, die blijkbaar een hekel heeft aan burgers die haar 'onbetaald aanstaren', op het moment dat ze in het openbaar door hen wordt herkend", schrijft Özcan in het AD. Reijn noemt dikke vrouwen 'zeekoeien', bombardeert een man die haar geïnteresseerd aankijkt tot amoebe en minacht - merkwaardig genoeg - alle mensen die haar de moeite waard vinden om aandacht te geven. Het is wat, zeg."

De schrijver laat weten dat hij, net als Halina, regelmatig op straat wordt herkend. Maar in tegenstelling tot de Zwartboek-actrice, heeft Özcan geen moeite met fans die hem aanspreken voor een praatje. "Ik ken het verschijnsel: op straat word ik regelmatig aangeklampt door toevallige passanten die mijn romans hebben gelezen, of me van mijn televisieoptredens herkennen, en me daarom iets vriendelijks willen toevertrouwen. Maar elke keer als dat gebeurt, raak ik verlegen en spreek ik mijn waardering voor hun interesse uit. Wie ben ik zonder mijn publiek? Niemand."

Zeekoe

Halina liet maandagavond in het AD weten 'super geschrokken' te zijn van alle kritiek en vertelt dat ze 'er de hele dag verdrietig van was'. "Die column is voor mij een dagboek waar ik heel erg vanuit mijn hart schrijf, met humor en ironie. Een plek waar ik niet probeer een perfect imago op te houden, maar ik juist heel rauw probeer te schrijven over wat ik ervaar."

Ook zegt de actrice het 'verschrikkelijk' te vinden dat mensen nu 'heel erg vallen over het woord zeekoe'. "Maar waar ik aan dacht waren de starende lome ogen van een zeekoe, zeker niet aan dikke of dunne mensen. Het is heel spijtig als ik mensen kwets, dat was niet de bedoeling", zo luidde de uitleg van de actrice, die overigens niet van plan is om sorry te zeggen.