Nieuws/Entertainment
391430
Entertainment

’Trots op Emmy-nominatie, maar film is beter’

Regisseur Pieter Verhoeff is ’heel erg trots’ op de Emmy-nominatie die zijn Engelstalige miniserie Tokyo Trial heeft ontvangen. De 79-jarige Fries is een van de vier genomineerden in de categorie beste internationale miniserie. Hij hoort op 20 november in New York of zijn serie, met in de hoofdrollen Marcel Hensema, Hadewych Minis en Porgy Franssen, heeft gewonnen.

„Heel toevallig zaten we net te eten met de producent en de co-regisseur toen we het nieuws gisteravond hoorden”, vertelt Verhoeff. „We hebben wel een fles champagne opengetrokken, ja. Als ik win, is dit vermoedelijk de grootste prijs die ik in mijn carrière heb ontvangen.”

Het project was een initiatief van een Japanse producent, en het kostte vele jaren om de serie te realiseren.

Filmversie

Verhoeff maakte behalve een vierdelige serie, die door Netflix is gedistribueerd, ook een filmversie. Deze is de helft korter en concentreert zich nog meer op de rechtszaak zelf. Tokyo Trial: de film is half december in de Nederlandse bioscopen te zien. „Eigenlijk vind ik de film beter gelukt. Maar we zijn heel blij dat de jury van de Emmy’s ook al zo onder de indruk van de serie was natuurlijk.”

Hensema speelt de rol van de Nederlandse rechter Bert Röling (1906-1985), één van de twaalf juristen die tussen 1946 en 1948 probeerden een oordeel te vellen over de Japanse oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Röling worstelde gedurende het proces, dat bijna drie jaar duurde, regelmatig met zijn rol binnen het tribunaal. De uitspraken van de rechters zijn vooral in Japan nog steeds omstreden.

Belangwekkend

„Het is een ingewikkelde en zeer interessante geschiedenis die te weinig mensen in Nederland kennen”, stelt Verhoeff. „We weten wel iets van de processen in Neurenberg. Maar wat er na de oorlog in Japan is gebeurd, en welke rol die Zeeuwse rechter daar in gespeeld heeft, is vrijwel onbekend.”

De filmversie ging afgelopen maandag in première op het Nederlands Film Festival. „De reacties overtroffen mijn stoutste verwachtingen. Niet alleen historici en juristen gaven complimenten. Maar ook vooral jonge mensen die zeiden heel blij te zijn dat ze nu dit verhaal hadden leren kennen. Daar ben ik blij mee; het is een belangwekkende geschiedenis die we vooral niet mogen vergeten en waar we nog steeds lering uit kunnen trekken.”