Nieuws/Entertainment
395037
Entertainment

Dr. Phil 'acteert' zijn rol als psycholoog

Dr. Phil voorziet de gasten in zijn televisieprogramma al jarenlang van psychologisch advies, terwijl hij hier geen licentie voor heeft.

Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ, dat een document in handen heeft gekregen, met daarin een officiële klacht van de California Board of Psychology tegen de tv-psycholoog. De aanklacht werd ingediend naar aanleiding van een therapeutische sessie uit 2008 met Britney Spears, toen ze was opgenomen in het ziekenhuis van Los Angeles. Phil McGraw, zoals Dr. Phil voluit heet, besprak in zijn tv-show onder andere het medisch dossier van de zangeres.

"Phillip McGraw van de Dr. Phil Show heeft geen licentie om psychologie uit te oefenen in de staat Californië. En dat is wat hij wel doet", zo citeert TMZ uit de officiële klacht. Voormalig woordvoerder van de California Board of Psychology, Russ Heimerich, liet destijds al weten dat ondanks Dr. Phil beschouwd moet worden als een entertainer en niet als een wettig psycholoog, hij een celstraf riskeerde als hij schuldig was bevonden wegens het uitoefenen zonder licentie.

Spijt

Volgens Britney's familie had Dr. Phil destijds benadrukt dat hij hen zou steunen en wisten zij niet dat hij haar dossier en mentale gesteldheid zou bespreken. De tv-host heeft inmiddels toegegeven dat hij spijt heeft van zijn uitlatingen over de zangeres: "Ik weet bijna zeker dat, als ik het over zou kunnen doen, ik waarschijnlijk helemaal niets hierover zou zeggen."

Dr. Phil heeft geen licentie in de staat Californië, maar had dit wel in Texas. Deze blijkt echter niets meer waard te zijn, aangezien de status hiervan inmiddels al enige tijd is verjaard.