Nieuws/Entertainment
402663777
Entertainment

Prins Andrew opnieuw onder vuur om ’verbijsterende belangenverstrengeling’

De door schandalen uit het openbare leven en zelfs het belangrijkste koninklijk paleis verdwenen prins Andrew (59) heeft volgens The Daily Mail nog veel meer problemen dan tot dusver bekend. De krant is zondag met de stelling gekomen dat de prins ’in verbijsterende belangenverstrengeling’ zijn eigen belang en die van een bevriende zakenmagnaat diende, terwijl hij eigenlijk op pad was als handelsgezant voor zijn land.

In The Prince Andrew Papers stelt Mail on Sunday dat de prins niet alleen financier en bankier David Rowland (74) en diens Luxemburgse bank van dienst was, maar bovendien in een Caribisch belastingparadijs in zaken is gegaan met Rowland. De krant komt met talloze bewijzen dat Andrew tijdens zijn officiële zakenreizen voornamelijk bezig was met zijn eigen belang.

Het zijn schokkende nieuwe details over hoe de prins aan zijn enorme fortuin is gekomen. De krant benaderde tevens Buckingham Palace met de resultaten van het onderzoek en legde het maar liefst 24 vragen voor om hen in de gelegenheid te stellen uitleg te geven over deze bizarre onthullingen. Zes dagen later kwam het paleis met een korte reactie: „De hertog was de speciale vertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk voor internationale handel en investeringen tussen 2001 en juli 2011 en in die tijd was het doel, en dat van zijn kantoor, Engeland en de Britse belangen overzee te bevorderen, niet de belangen van individuen.”

Mail on Sunday komt echter met een voorbeeld over Bahrein, waaruit het tegenovergestelde blijkt. De krant baseert zich naar eigen zeggen op uitgelekte e-mails van betrokkenen. Zo zou de prins bij de opening in 2009 van een groots opgezette technische universiteit in Djedda (Saudi-Arabië) succesvol hebben gelobbyd voor de vestiging in Bahrein van een bankfiliaal van de exclusieve Luxemburgse Banque Haviland van David en diens zoon Jonathan Rowland.

De hertog had geen commentaar en de Rowlands weigerde op de beschuldigingen in te gaan om juridische redenen.

De prins ligt al jaren onder vuur door zijn langdurige vriendschap met de inmiddels overleden miljardair Jeffrey Epstein (1953-2019). Die werd eerder in Florida tot een gevangenisstraf veroordeeld wegens seksueel misbruik van minderjarige meisjes. Hij werd afgelopen zomer opnieuw door justitie vervolgd, ditmaal in New York wegens zwaardere aanklachten over een pedofiel seksnetwerk dat hij zou runnen.