Entertainment/Sterren
402806644
Sterren

Van seksueel wangedrag beschuldigde James Franco pakt acteren weer op

James Franco heeft weer een nieuwe acteerklus te pakken. De Amerikaanse acteur was de afgelopen jaren weinig in films te zien nadat hij in 2018 door meerdere vrouwen werd beschuldigd van seksueel wangedrag.

Volgens The Hollywood Reporter speelt Franco een van de hoofdrollen in het drama Me, You van regisseur Bille August. „Ik ben verheugd dat ik deel uitmaak van dit fenomenale project en om samen te werken met de legendarische Bille August”, stelt Franco. „Ik ben een groot fan van zijn werk en Me, You is echt een briljant script.” Ook Tom Hollander en Daisy Jacob zijn in de film te zien.

De 44-jarige acteur verbrak in december na vier jaar de stilte rondom de aantijgingen van seksueel misbruik aan zijn adres. Hij werd door vijf vrouwen beschuldigd van seksueel ontoelaatbaar gedrag. Onder hen waren vier studenten van zijn inmiddels opgedoekte acteerschool. Franco sloot de school in 2017, waarna een jaar later meerdere studentes zich uitlieten over het wangedrag van de acteur. Twee van hen dienden een aanklacht tegen hem in, die de acteur in juni vorig jaar tegen een flinke schadevergoeding schikte.

Seksverslaving

Waar Franco in 2018 nog ontkende iets verkeerds gedaan te hebben, gaf hij nu toe dat dat niet oké was. „Ik dacht dat het beter was om stil te blijven, want het leek me niet handig om er verder op in te gaan. Er waren mensen boos op me en daar moest ik naar luisteren. Mensen hebben vaak de neiging om daar meteen iets aan te willen doen, maar je moet verder kijken dan dat en eraan werken. En dat heb ik gedaan, ik heb in een kliniek gezeten om af te kicken van verschillende verslavingen.”

De acteur kampte met een seksverslaving nadat hij op jonge leeftijd al afkickte van alcohol. „Het is een sterke drug. Ik heb het 20 jaar gehad en omdat ik niet meer dronk en ook naar meetings van de Anonieme Alcoholisten ging, dacht ik in mijn hoofd dat ik een spiritueel leven leidde. Maar bij iedereen met wie ik iets heb gehad ben ik vreemd gegaan, ik kon gewoon niet trouw blijven omdat ik verblind was door de dynamiek van macht en geen oog had voor andermans gevoel.”

Woede

Zijn vermeende slachtoffers reageerden woedend op zijn uitspraken. Volgens hen nam de acteur geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daden. „Afgezien van het feit dat hij een machtige positie had als eigenaar van de acteerschool, komt hij nu zeer ongevoelig over en lijkt hij zich nog steeds niet druk te maken over het leed dat hij deze jonge vrouwen heeft aangedaan. In zijn betoog gaat het alleen maar om hem en hoe zwaar het allemaal voor hem is geweest. In zijn wereld draait alles om hem en om niemand anders”, stelde de advocaat van Sarah Tither-Kaplan, een van de vrouwen die Franco aanklaagde.