Nieuws/Entertainment
404916
Entertainment

Rick Astley ontliep verslavingen met pauze

Rick Astley heeft er absoluut geen spijt van dat hij de muziekindustrie in 1993 de rug toekeerde. “Veel artiesten kampen met drank- of drugsproblemen of krijgen knallende ruzie met familie en vrienden. Dat heb ik allemaal vermeden”, zegt de zanger tegen Daily Star Sunday.

De pauze redde volgens Rick zijn gezondheid. “Ik was niet te vergelijken met Amy Winehouse, maar het was goed dat ik stopte. Ik begrijp heel goed waarom popsterren naar drank en drugs grijpen. Het is een makkelijke manier om problemen te maskeren.”

Rick kon begin jaren negentig niet meer genieten van het optreden. “Ik had jarenlang alleen maar gereisd en nummers gepromoot. Live zingen of optreden was er niet bij, men wilde alleen maar dat ik playbackte. Uiteindelijk haatte ik het. Ik voelde me een rondreizende verkoper.”

In 1987 scoorde hij een monsterhit met Never Gonna Give You Up. Het nummer, de eerste single van zijn debuutalbum Whenever You Need Somebody, voerde de hitlijsten in 25 landen aan. Op zijn 27e besloot Rick dat het mooi was geweest. “Ik had genoeg geld verdiend om te kunnen stoppen.”

Rick wilde bovendien meer tijd voor zijn gezin. “Ik realiseerde me dat duizenden bezoekers bij een concert me niet gelukkig gingen maken. Mijn vrouw en dochter maakten mijn leven compleet.”

Rick bracht Never Gonna Give You Up jarenlang nauwelijks ten gehore. “Ik heb het vijftien jaar niet gezongen, alleen tijdens bruiloften van vrienden of een karaoke. Mijn vrienden bleven er maar op aandringen en je kunt niet altijd ‘nee’ zeggen, helemaal niet als er drank in het spel is.”

In 2002 maakte Rick een comeback, in 2004 klom hij voor het eerst in veertien jaar weer op het podium. De 50-jarige zanger, die in mei nog optrad tijdens de concerten van De Toppers, geniet weer van het geven van een show. “Ik zou het verschrikkelijk vinden op te moeten treden voor het geld in plaats van voor mijn plezier.”