Nieuws/Entertainment
406656
Entertainment

Carice: WOII niet vergeten

Carice van Houten vindt het belangrijk dat de Tweede Wereldoorlog niet wordt vergeten. Dat zegt de Nederlandse actrice in een interview met de krant The Guardian naar aanleiding van haar rol als nazipropagandist Leni Riefenstahl in de film Race.

Riefenstahl was een Duitse filmmaakster en propagandist in de jaren dertig. In de film Race wordt de rol van de donkere atleet Jesse Owens belicht tijdens de Olympische Spelen van 1936. Hij won, tot woede van Adolf Hitler vijf gouden medailles.

Carice vertelt dat ze zich goed had ingelezen voor de rol. “Ik heb haar films gezien en veel over haar gelezen”, zegt ze. “Het is jammer dat we niet een hele film alleen over haar konden maken.” De actrice zegt het moeilijk te vinden om vast te stellen in hoeverre Riefenstahl echt een nazi was.

Eerder speelde Carice al rollen in andere films over de Tweede Wereldoorlog. Ze vindt het belangrijk dat er aandacht blijft voor die zwarte periode uit de wereldgeschiedenis. “Het is al zeventig jaar geleden, maar nog steeds worden we geconfronteerd met de dingen die toen zijn gebeurd.” Ze vindt het dan ook niet kunnen dat geschiedenislessen niet meer op school worden gegeven. “We hadden onlangs een minister die dat opperde. Dat maakt mij wel bang”, zegt ze. “We doen ons beschaafd voor, maar eigenlijk zijn we niet beter dan dieren.”