Nieuws/Entertainment
407080
Entertainment

Necrologie Corry Brokken: 1932 - 2016

Zangeres Corry Brokken is op 83-jarige leeftijd overleden. Ze won in 1957 het Eurovisie Songfestival voor ons land met het lied Net Als Toen.

Brokken was al enige tijd ernstig ziek. In 2006 werd bij Brokken borstkanker geconstateerd en in 2008 werd ze getroffen door een herseninfarct, waarvan ze lang moest revalideren. Ze leidde de afgelopen jaren een teruggetrokken leven.

Voor de in 1957 24-jarige Brokken was haar zege op het Eurovisie Songfestival, met het door Willy van Hemert en Guus Jansen geschren liedje, de start van een succesvolle zangcarriere die haar in binnen- en buitenland bracht.

Populair

De populaire zangeres trouwde met theaterman René Sleeswijk en stapte in de showbizz. Jarenlang trad ze op met het komische duo Snip & Snap. Brokken had grote hits met Nederlandstalige versies van Milord (waarmee ze vier maanden op nummer 1 stond) en La Mamma, waarvan ze ook een succesvolle Duitse versies opnam. Ze was zo populair bij onze oosterburen dat ze in 1966 werd gevraagd om namens Duitsland deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival, maar daarvoor bedankte ze. Ze werkte onder andere samen met Willem Duys en Toon Hermans. Tweemaal won ze een Edison, in 1963 en 1995.

Zowel in Nederland als Duitsland presenteerde Brokken in de jaren zestig en zeventig televisieshows waar gasten als Charles Aznavour, Gilbert Bécaud en Hildegard Knef kwamen optreden.

Breuk

Het huwelijk met Sleeswijk was geen succes. „Maar we waren zo succesvol samen. Het was bijna een onomkeerbare trein. Daar stap je niet zomer af. Ik deed wat René zei”, zei ze in een interview in deze krant.

Na haar breuk met Sleeswijk begon Brokken een studie rechten. Ze ontmoette daar haar nieuwe man, Jan Meijerink, en richtte met hem een advocatenpraktijk op. Bij Justitie klom ze op. In 1990 werd ze benoemd tot rechter voor het leven.

Songfestival

Het Songfestival bleef echter altijd lonken. Drie keer deed ze mee: in 1956, 1957 en 1958. Een vierde poging, in 1959, strandde in de nationale voorronde. Na haar Eurovisie-zege wilde ze in 1958 opnieuw de Nederlandse driekleur verdedigen. Ze werd niet automatisch aangewezen om Nederland te vertegenwoordigen, maar moest meedoen aan een nationale finale. Daarin versloeg ze Rita Reys, Greetje Kauffeld en Willy Alberti. Op het Eurovisie-podium bracht Heel De Wereld niet het gehoopte succes. Het lied eindigde laatste in Hilversum.

Brokken, die inmiddels tot een vedette was uitgegroeid, presenteerde in 1976 het evenement, dat in dat jaar in Nederland werd gehouden door de overwinning van Dinge-Dong in het jaar daarvoor. Nederland schreef met het presentatiewerk van Brokken Songfestival-geschedenis, want het was de eerste keer dat een oud-deelnemer werd gevraagd om het evenemen te presenteren. Ze deed het met verve, al bleef in de herinnering van velen de secretaressejurk, die ze aan had, beklijven. Wereldwijd trok die in Den Haag georganiseerde editie van het liedjesevenement maar liefst 500 mlijoen kijkers, tot nu toe nog steeds een record. In 1997, veertig jaar na haar zege, keerde ze voor de laatste keer terug en las de Nederlandse punten voor.