Nieuws/Entertainment
409587
Entertainment

Bill Cosby kan tien jaar krijgen

NORRISTOWN - Tien jaar cel kan de 78-jarige Bill Cosby krijgen als hij veroordeeld wordt wegens seksueel misbruik van Andrea Constand. De komiek en zijn advocaten probeerden met man en macht te voorkomen dat het tot een rechtszaak zou komen. Maar de rechter van de plaats Norristown (in de staat Pennsylvania) heeft nu bepaald dat Amerika’s bekendste tv-vader, die zo hard van zijn voetstuk viel, vervolgd wordt.

Tot nu toe is het alleen tot civiele zaken en schikkingen gekomen. Cosby wordt door tientallen vrouwen beticht van verkrachtingen, aanranding en seksueel wangedrag. Hij zou zijn slachtoffers hebben gedrogeerd met alcohol en slaappillen en vervolgens toeslaan. De openbaar aanklager in Norristown heeft zich hard gemaakt om het nu ook tot een strafrechtelijke vervolging te laten komen. De eerste overwinning volgde vandaag. Rechter Elizabeth McHugh vond dat er genoeg grond was voor een rechtszaak.

De weg is echter nog lang en de juristen van multimiljonair Cosby zullen alles uit de kast halen om de onschuld van hun cliënt te bewijzen. De verwachting is dat op de zitting meer van de slachtoffers van Cosby zullen komen getuigen, zodat een patroon wordt aangetoond dat ‘Dokter Heathcliff Huxtable’ uit de Cosby Show hanteerde. Hun verhalen zullen ongetwijfeld indruk maken op de jury.

Maar er zal vooral bewezen moeten worden dat Cosby inderdaad Constand heeft aangerand. De vrouw wachtte een jaar met het doen van aangifte tegen Cosby. Constand was in 2004 basketbaltrainster op Temple University in Philadelphia waar de toen nog zeer gewaardeerde Cosby college’s volgde en later ook bestuurslid was. Constand zou na een avondje uit met haar 'mentor' zijn uitgenodigd bij Cosby thuis in zijn villa in Elkins Park in Pennsylvania. De entertainer zou haar pillen hebben gegeven om te relaxen, uren later zou Constand zijn wakker geworden zonder haar kleren aan.

De inmiddels 43-jarige Constand woont inmiddels weer in Canada. Ze was dinsdag niet aanwezig bij de hoorzitting. De rechercheur die destijds haar verklaring opnam, las die voor.

Cosby was er wel, wat verplicht is. Het was de eerste keer dat de acteur in de rechtszaal verscheen. Hij moest door zijn advocaat ondersteund worden tijdens het lopen en leek slecht te kunnen zien. Cosby, ooit gezien als een modelvader, kwam niet aan het woord. Eerder heeft hij al verklaard dat Constand volgens hem instemde met de seks.

In Amerika lijkt na alle aantijgingen bijna niemand meer te geloven in de onschuld van de man die lange tijd een van de meest geliefde tv-persoonlijkheden was van het land. Al zijn vrienden, zoals bijvoorbeeld ook Whoopi Goldberg hebben hem laten vallen. Alleen zijn vrouw Camille lijkt nog volledig achter hem te staan. Optredens kan hij niet meer geven. In de zaal wordt hij dan uitgejouwd.

De rechtszaak tegen hem gaat waarschijnlijk pas na de zomer van start, eerst moet er nog onder andere een jury worden samengesteld.