Nieuws/Entertainment
409770
Entertainment

Bill Cosby verschijnt zelf voor de rechter

Bill Cosby verschijnt dinsdag voor het eerst sinds een stroom klachten over seksueel misbruik wereldkundig werd gemaakt zelf voor de rechter. In een rechtbank in Pennsylvania dient de zaak van Andrea Constand tegen de 78-jarige komiek. De vrouw beschuldigt Cosby ervan haar in 2004 te hebben gedrogeerd en misbruikt. Volgens de The Cosby Show-bedenker was de seks vrijwillig.

Inmiddels verwijten meer dan vijftig vrouwen Cosby misbruik, van aanranding tot verkrachting. Hij ontkent alles, maar heeft tot nu toe elke toelichting geweigerd. Cosby hulde zich maandenlang in stilzwijgen en het is de vraag of de acteur dinsdag zelf enig woord zal uitspreken. De kleine rechtbank in Norristown puilt in elk geval uit met negentig belangstellenden en 110 journalisten.

Niet alle vrouwen die hem beschuldigen, hebben aangifte gedaan tegen Cosby. Maar in Norristown is er sprake van een officieel vooronderzoek. De zaak bleek net niet verjaard. De acteur betaalde omgerekend een borg van 890.000 euro om vrij te kunnen rondlopen. De rechter in Norristown moet nu vaststellen of het tot een strafzaak komt.

Cosby zou tegenover de advocaten van Andrea Constand in 2005 en 2006 hebben toegegeven tenminste één meisje van 17 jaar te hebben gedrogeerd voordat hij seks met haar had. Daarnaast kocht hij vrouwen af, zodat hij het voor zijn vrouw verborgen kon houden.

Volgens zijn verklaring, in handen van AP, huurde Cosby een bureau in dat vrouwen stuurde naar zijn tv-studio, 'soms wel 6 per week'. Deze vrouwen stopte hij vol met pillen, drank en lekker eten voordat hij seks met ze had.

Bill gaf toe dat hij een destijds 17-jarige meisje 'een hele, hele goede maaltijd' had gegeven voordat hij een 'seksuele ontmoeting' had met haar. Het meisje bevredigde hem vervolgens met haar hand.