Nieuws/Entertainment
410541
Entertainment

Jaap Buijs stelde Jan Smit gerust op sterfbed

Jan Smit heeft zich openhartig uitgelaten over de laatste momenten die de Volendamse zanger doorbracht met Jaap Buijs, zijn manager die in 2015 op 69-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van slokdarmkanker.

Jan vertelt deze week in Libelle dat Jaap hem op zijn sterfbed toesprak met emotionele laatste woorden: "Vlak voor hij stierf, zei hij nog tegen me: 'Jan, ik kan je niks meer bijbrengen. Ik heb je alles verteld wat je moet weten. Je staat heel wijs in het leven. Dus ik kan gaan.' En of hij dat nou zei om mij een goed gevoel te geven of dat hij het echt meende, het zal wel ergens in het midden liggen. Maar voor mij was het een hele geruststelling.”

De Volendamse zanger zegt dat zijn vriend en manager er 'klaar mee' was en 'wilde gaan' gaan. "En als iemand die zo in het leven staat – iemand die nergens bang voor was, voor de duvel niet en ook niet voor de dood – zegt: het moet afgelopen zijn, dan kun je niet anders dan daar vrede mee hebben.”

De presentator groeide op met Jaap, die hem van jongs af aan begeleidde. "Alles wat ik nu heb, waar ik nu ben, heb ik aan hem te danken. Vanaf de eerste nummer 1-hit tot aan zijn dood begeleidde hij mij. Hij heeft mijn hele carrière uitgestippeld. Hij wás Jan Smit."