412992
Entertainment

Acteur Adrian Brine (80) overleden

De Brits-Nederlandse regisseur en acteur Adrian Brine is woensdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat hebben vrienden van zijn partner, castingdirector Hans Kemna, bekendgemaakt. Brine stierf aan de gevolgen van hartfalen.

Brine werd op 25 maart 1936 in Londen geboren en werkte vanaf de jaren zestig voornamelijk als toneelregisseur, maar daarnaast ook als acteur in Nederland, België en de laatste jaren ook in Frankrijk. In Nederland was hij onder meer artistiek directeur en regisseur bij toneelgezelschap Globe en maakte daar naam met de voorstelling Equus van Peter Shaffer.

Bij het publiekstheater regisseerde hij Bedrog van Harold Pinter. Brine regisseerde bovendien een groot aantal vrije producties. Hieronder bevond zich de laatste voorstelling van Johnny Kraaijkamp, The Price van Arthur Miller, maar ook het succesvolle Liefde half om half met Mary Dresselhuys en Ko van Dijk.

Belgisch gezelschap

Brine werkte 40 jaar als huisregisseur bij het gerenommeerde Belgische gezelschap ‘Rideau de Bruxelles’ en werd voor zijn werk aldaar onderscheiden tot ridder in de orde van Kroon van België. Ook in Frankrijk regisseerde hij verschillende theaterproducties en voor Oscar Wilde’s De ideale echtgenoot won hij in 1996 de hoogste Franse theaterprijs: de Molière.

De regisseur speelde bovendien als acteur onder andere in ‘Vincent en Theo’ van Robert Altman, Het meisje met het rode haar, De Schorpioen en Max Havelaar en was recent nog te zien in de televisieserie Heer en Meester. Brine was vijftig jaar de levenspartner van Hans Kemna.