Nieuws/Entertainment
41945
Entertainment

Schrijver van The Exorcist overleden

The Exorcist

The Exorcist

William Peter Blatty, de schrijver die vooral bekend werd van zijn boek The Exorcist, is op 89-jarige leeftijd overleden.

The Exorcist

The Exorcist

Zijn buitengewoon populaire boek over een door een duivel bezeten kind werd in 1973 verfilmd door regisseur William Friedkin. Friedkin maakte het overlijden van Blatty vrijdag bekend via Twitter.

Ook de verfilming was in 1973 een enorme hit en was de eerste horrorfilm die genomineerd werd voor een Oscar voor beste film. Blatty won uiteindelijk een beeldje voor zijn filmscript. De horrorklassieker staat hoog op veel lijstjes van de engste films ooit.

Naast auteur was Blatty ook scenarioschrijver en regisseur. Bij het slecht ontvangen vervolg op The Exorcist was hij niet betrokken, maar voor de derde film keerde hij wel terug. De film was opnieuw gebaseerd op zijn boek en dit keer nam hij ook de regie op zich.

Blatty werd in 1928 in New York geboren, maar begon pas eind jaren vijftig met schrijven. Zijn eerste boek kwam in 1960 uit en was een autobiografie, getiteld Which Way to Mekka, Jack? en werd gevolgd door een aantal komische romans. Ondanks goede recensies wilde hij niet echt doorbreken als schrijver, tot 1971, toen The Exorcist uitkwam.