Nieuws/Entertainment
427439
Entertainment

Edens met Jolie naar Kenia

Harm Edens en Angelina Jolie zijn zaterdag 30 april getuige van de grootse ivoorverbranding ooit in Kenia. Met de vernietiging van 100 ton ivoor en duizend kilo hoorns van neushoorns wil Kenia een krachtig signaal afgeven tegen stroperij en illegale handel.

Bij de verbranding in Nairobi National Park zijn niet alleen staats- en regeringsleiders aanwezig, maar ook internationale beroemdheden zoals actrices Angelina Jolie, Nicole Kidman, de Britse bioloog David Attenborough en zanger Elton John. Vanuit Nederland is presentator Harm Edens erbij. Harm is ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Het WNF kondigde donderdag aan dat Harm komende week eerst een Stop Wildlife Crime Tour door Kenia maakt. Hij gaat onder meer op pad met het neushoornteam in Masai Mara National Reserve. Dit team heeft er, met investeringen van WNF, voor gezorgd dat de afgelopen tijd geen neushoorns meer in het gebied zijn gestroopt. Ook bezoekt hij projecten waarvan zowel de lokale bevolking als de natuur profiteren.

Kenia was in 1989 het eerste land dat een voorraad inbeslaggenomen ivoor vernietigde. Destijds ging het om 12 ton. Nu gaat het om ruim 100 ton ivoor wat volgens het WNF gelijk staat aan zo’n zesduizend olifanten. Harm Edens vindt dat een duizelingwekkend aantal. "In heel Afrika worden nog steeds 100 olifanten per dag gedood! Als mijn jonge kinderen straks ook nog olifanten en neushoorns in het wild willen zien dan moeten we echt opschieten. Het lijkt me vreselijk om straks die prachtige slagtanden op een brandstapel te zien. Maar we doen het voor al die prachtige dieren. Er is maar één plek voor slagtanden en die is aan de olifant!”