Nieuws/Entertainment
431728482
Entertainment

Klacht ingediend over Jaspers’ Onze boerderij

Onze boerderij is een programma van Yvon Jaspers

Onze boerderij is een programma van Yvon Jaspers

Dierenorganisaties hebben een klacht ingediend over valse voorlichting door Yvon Jaspers en kippenboer Mark in een uitzending van tv-programma Onze boerderij. Volgens Comité Dierennoodhulp, Een Dier Een Vriend, Animal Rights en stichting Dierennood, kregen kijkers „een mooi verhaal vol leugens” voorgeschoteld dat „volstrekt niet klopt met de realiteit.”

Onze boerderij is een programma van Yvon Jaspers

Onze boerderij is een programma van Yvon Jaspers

Het gaat om de aflevering van zondag 22 september. Daarin beweren Jaspers en de kippenboer dat de scharrelstal het laagste systeem is in Nederland en dat kippen het niet erger kunnen hebben. Maar volgens de dierenwelzijnsorganisaties zitten er nog altijd 6 miljoen kippen in krappe kooien met draadgaas als bodem. In zo’n kooi, die slechts enkele centimeters groter is dan een legbatterij, zitten 30 tot 60 kippen.

„Boer Mark heeft het over hele oude dames die in zijn stal zitten, terwijl de realiteit is dat leghennen na anderhalf tot twee jaar naar de slacht gaan op slechts een fractie van hun natuurlijke levensverwachting. Over het vangen, transporteren en het slachten wanneer de kippen economisch afgeschreven zijn, wordt al helemaal geen inkijkje gegeven. Deze moedwillige verdraaiing en achterhouden van feiten komt omdat de partijen allen betrokken zijn of belangen hebben met de mensonterende bio-industrie”, aldus de organisaties.

Toetsing

De dierenbelangenorganisaties eisen rectificatie en willen dat onafhankelijke experts de afleveringen die nog uitgezonden gaan worden vooraf toetsen op onjuistheden. De klacht is ingediend bij de NPO, de NPO ombudsman, de KRO-NCRV en het Commissariaat voor de Media.

Desgevraagd laat de NPO aan De Telegraaf weten dat zij de klacht hebben doorverwezen naar de omroep, omdat zij niet gaan over de inhoud van programma’s. De KRO-NCRV concludeert later op de dag dat er ’geen sprake is vaan het geven van (valse) voorlichting’. „De door de betrokken dierenorganisaties gevraagde rectificatie en beoordeling door onafhankelijke experts is volgens KRO-NCRV dan ook niet aan de orde.” De omroep wil benadrukken dat Onze boerderij, net als al onze andere programma’s, onafhankelijk wordt gemaakt.

Bijklussen

Het is niet de eerste keer dat het programma leidt tot vragen bij het publiek. Zo stelde het Commissariaat voor de Media een onderzoek in naar eventuele belangenverstrengeling, nadat een artikel in Trouw onthulde dat Yvon Jaspers al sinds 2015 bijkluste bij veevoederbedrijf ForFarmers. Onze Boerderij zou veel lijken op de filmpjes die ze voor ForFarmers maakte.

Het Commissariaat voor de Media concludeerde na maandenlang onderzoek dat er formeel geen sprake was van belangenverstrengeling, maar wel dat de omroep zorgvuldiger had moeten handelen toen het toestemming gaf voor deze samenwerking.