Nieuws/Entertainment
440726
Entertainment

Berustende Renée de Haan: ,Ik zal snel sterven!’

Met haar grote hit Vuile Huichelaar werd de Amsterdamse zangeres RENÉE DE HAAN (61) in 1988 beroemd in Nederland en daarmee bovendien spontaan de vrouwelijke tegenhanger van de jaren eerder doorgebroken ANDRÉ HAZES. Hoewel zij dat succes nooit meer wist te overtreffen, verdiende de struise Renée een dikke boterham met haar optredens in het land, waarbij het publiek die ene grote knaller moeiteloos bleef meezingen.

De laatste tijd is het erg stil rond de zangeres. Verdacht stil, zelfs. In een telefoongesprek bevestigt Renée de geruchten waarom zij de laatste tijd zo’n teruggetrokken leven lijdt. Ze is ernstig ziek en zou zelfs uitbehandeld zijn, nadat haar ziekte is uitgezaaid.

,,Ik ben doodziek, ja’’, zegt ze zelf. ,,Ik ben aan het einde van mijn leven. Binnenkort zal ik sterven!’’

Meer wil Renée, die rustig en strijdlustig klinkt, er nu niet over kwijt. Hoeft ook niet. Deze mededeling, waarmee zij het droeve nieuws wereldkundig maakt, zegt genoeg en zal vandaag als een bom inslaan bij de fans. En fans heeft Renée nog steeds volop.

Want hoewel ’De Huichelaar’ op de Hilversumse zenders nauwelijks nog voorbij komt, zijn er talloze regionale en lokale radiozenders die de plaat nog regelmatig draaien. Daarmee zorgen zij ervoor dat ook volgende generaties blijven kennismaken met haar markante en krachtige stemgeluid en juist deze plaat van hitschrijver AAD KLARIS terecht een evergreen mag worden genoemd.

Vreemd

Renée groeide in de jaren vijftig op in de Jordaan. Niet vreemd dus, dat ze later met KOOS ALBERTS, die ook uit deze Amsterdamse buurt komt, een duet opnam. Koos blijkt als een van de weinigen in het wereldje al wel op de hoogte. ,,Ik kreeg vorige week via via te horen dat Renée ernstig ziek is. Ik ben erg geschrokken. Ze is nog zo jong. Ik heb in 1995 met haar het lied Samen terug naar Mokum opgenomen. We hebben daardoor toen vaak samen opgetreden. Ik ben ook regelmatig bij cd-presentaties geweest en mocht dan het eerste exemplaar uitreiken. Renée is een vakvrouw, ze heeft echt een bijzondere stem. Een lieverd is het ook, altijd zorgzaam en geïnteresseerd. Heel erg dat het nu zo slecht gaat. Dat doet me echt wat!’’

Lieverd, zorgzaam en geïnteresseerd…Renée wordt in ’het vak’ ook gezien als een vechtster. Iemand die niet snel de kaas van haar brood laat eten. In 2004 ontstak zij in woede toen zij, als vrouwelijke Hazes nota bene, niet was uitgenodigd voor de uitvaartdienst van A NDRÉ HAZES in de Arena.

Ruzie ontstond er drie jaar later ook, toen zij meedeed aan het SBS-programma De Afvallers . De coach die haar moest helpen, zou in haar ogen ’te streng’ voor haar zijn geweest. Aan vechtlust was er nooit gebrek, maar Renée lijkt zelf de hoop te hebben opgegeven, dat die haar er nu nog bovenop kan helpen.